Slag bij Vertières
Land / gebied: Haïti
Soort: Nationale feestdag
Haïti De 'Dag van de Slag bij Vertières' (Bataille de Vertières) is ieder jaar op 18 november een nationale feestdag in Haïti. De president houdt op deze dag een toespraak bij het gedenkmonument in Port-au-Prince. Na het herinvoeren van het Haïtiaanse leger in 2017 is dit ook (weer) de 'Dag van de Strijdkrachten' (Jour des Forces Armées).

Slag bij Vertières
De Slag bij Vertières was de laatste grote veldslag van de Tweede Oorlog voor de Haïtiaanse Onafhankelijkheid. Het werd uitgevochten tussen de Haïtiaanse rebellen onder leiding van Jean-Jacques Dessalines en Franse expeditionaire troepen op 18 november 1803 te Vertières (in het noorden van Haïti). Twee maanden na de slag werd Haïti onafhankelijk van Frankrijk en werd het de eerste 'zwarte' onafhankelijke republiek. De Slag om Vertières was de eerste opstand in de geschiedenis van de mensheid waardoor een slavenleger een succesvolle revolutie voor hun vrijheid ontketende.

Slag bij VertièresJean-Jacques Dessalines was de leider van de rebellerende zwarte slaven in Haïti. Hij werd zelf als slaaf van Goudkust (het huidige Ghana) naar Haïti gebracht. Hij blonk uit onder het gezag van de zwarte rebellenleider Toussaint Louverture, die hij later verving. Het lukte Dessalines bij de Slag van Vertères de door Napoleon Bonaparte gezonden generaal Rochambeau te verjagen.

Op 1 januari 1804 verklaarde hij het eiland - dat toen nog 'Hispaniola' heette' - onder de oorspronkelijke indianennaam 'Haïti' onafhankelijk en liet alle blanken afslachten. Geïnspireerd door de kroning van Napoleon tot keizer van Frankrijk, proclameerde hij op 8 december van dat jaar de monarchie en riep zichzelf uit tot keizer Jacobus I van Haïti.

Slag bij Vertières
Tot aan de jaren '90 van de vorige eeuw was 18 november de 'Dag van de Strijdkrachten' (Jour des Forces Armées). Er werd op deze dag een militaire parade gehouden in de hoofdstad. Na het afschaffen van het leger in 1996 verdween de parade en werd de dag omgedoopt tot de 'Dag van de Slag bij Vertières'. Haïti heeft sinds 2017 weer een leger en deze dag wordt nu ook weer gevierd als de 'Dag van de Strijdkrachten'. Ook: 'Dag van de Gewapende Strijd'.

Een feestdag in Haïti.