Lentedag (Dita e Verës)
Land / gebied: Albanië
Soort: Nationale feestdag, Folkloristisch (Lentefeest)
Albanië Sinds 2004 is dit een officiële feestdag in Albanië. Jaarlijks op 14 maart ten tijde van de lentemaan wordt dit traditionele, eeuwenoude en heidense feest gevierd.

'Dita e Verës' (Lentedag) of 'Dita e Luleve' (Bloemendag) is een familiefeest dat al op de voorgaande avond begint. Er wordt 'ballakume' (een zoet nagerecht) gegeten en gras (symbool voor nieuw leven) op hoofdkussens gelegd. De volgende dag wordt er gezamenlijk gegeten, bij voorkeur in de buitenlucht.

Voor 'ballakume' heb je nodig: 500 gr suiker, 500 gr boter, 1 kg maïsmeel en 8 eieren. Traditioneel wordt dit in een koperen kom gemaakt en mag er alleen met houten lepels geroerd worden.

Bereiding: smelt de boter en klop samen met de suiker tot een wit mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Blijf roeren en voeg beetje bij beetje het maïsmeel toe. Bak op bakplaat of in bakblik ca. 25 minuten op 170 °C in de oven.

Een feestdag in Albanië.