Toma de Granada
Land / gebied: Spanje (Granada)
Soort: Regionale feestdag
Spanje Een belangrijke feestdag in de zuid Spaanse stad Granada is 2 januari. Dan wordt jaarlijks 'Toma de Granada' (Dag van de Overwinning) gevierd. Op de dag van de overname van Granada (Día de la Toma de Posesión de Granada) viert men de overwinning van de katholieke koningen op de Moren. In 1492 werd de stad ingenomen door de katholieke koninkrijken Castilië en Aragon.

Na het tekenen van de overgave/capitulatie in het nabijgelegen Santa Fe op 25 november 1491 werden in de vroege ochtend van 2 januari 1492 de sleutels van het Alhambra, het islamitische paleis van de moren, door Boabdil aan Gutierre de Cárdenas overhandigd. Na het openen van de deuren positioneerde Iñigo López de Mendoza, graaf van Tendilla, zich aan het hoofd van een militaire parade. Daarna las de biechtvader van koningin Isabel, broeder Hernando de Talavera, de eerste mis en plaatste het koninklijke kruis en vaandel van Castilië op de toren van la Vela.

Vandaag de dag begint de viering van de 'Dag van de Overwinning' in de Koninklijke Kapel met een religieuze voorstelling en het zwaaien van het vaandel die daar wordt bewaard.

Vervolgens wordt het vaandel in een religieuze processie naar het balkon van het gemeentehuis gebracht waar de jongste wethouder het vaandel opnieuw drie keer heen en weer zwaait waarbij hij roept: "Spanje, Castilië, Granada voor de vermaarde en gewaardeerde koning en koningin: Fernando en Isabel."

De viering van de 'Dag van de Overwinning' staat momenteel erg ter discussie. Door de komst van onder meer Marokkaanse migranten is Spanje een multi-etnisch land geworden. Extreem rechts ziet in de viering een opportune gelegenheid om, wat zij noemen, het 'nationale belang' te verdedigen. Het feest heeft daardoor een nogal anti-islamitisch karakter gekregen. Fascistische groeperingen nemen deel aan de optocht onder het roepen van racistische leuzen en het zwaaien van vlaggen. Maar er zijn ook andere geluiden te horen: velen zouden graag zien dat de viering een multicultureel karakter zou krijgen, waarbij juist meer begrip komt voor mensen met een andere culturele en religieuze achtergrond.

Een regionale feestdag in Spanje.