Boeddhisten

Boeddhistische feesten en vieringen

Theravada-boeddhisten vieren volle-maan-feesten. Mahayana-boeddhisten hebben vaste dagen, op de internationale kalender of de maankalender.

Theravada-boeddhisten

Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Sri Lanka

24 februari 2024
12 februari 2025
3 maart 2026
Magha Puja is een van de drie voornaamste gedenkdagen in het boeddhisme. Het gedenkt een spontane samenkomst van 1250 Arahant-discipelen van de Boeddha. Meestal op de dag van volle maan in februari.

24 april 2024
13 april 2025
2 mei 2026
In landen die het Theravada boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in april.

24 mei 2024
13 mei 2025
2 mei 2026
Wesak (Boeddha Dag)Op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Theravada-boeddhisten overal ter wereld het Wesak-feest. Op deze dag herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha. Een dag van gedeeltelijk vasten en het doen van goede werken. Lekenvolgelingen eten vaak niet tussen twaalf uur 's middags en de volgende ochtend zes uur, zoals monniken en nonnen elke dag doen.

Volgens de kronieken werd de koningszoon Siddharta Gautama, later de Boeddha, de verlichte, geboren op de volle maan van Wesak in 624 v. Chr. Op de volle maan van Wesak zou hij zijn verlichting bereiken en na duizend volle manen zou hij op tachtigjarige leeftijd sterven tijdens dezelfde volle maan van Wesak. Theravada-boeddhisten nemen zijn sterfdag in 544 v. Chr. als beginjaar voor hun jaartelling.

Lees ook:
Boeddha en de moordenaar

21 juli 2024
11 juli 2025
29 juli 2026
Asalha Puja (Asahna Bucha Day, Dhamma Day) valt jaarlijks op de volle maan van de maanmaand Asadha (de achtste maanmaand van de hindoekalender), meestal in juli.

Herdenking door de Theravada-boeddhisten van de eerste prediking van de Boeddha in het hertenpark van Sarnath bij Benares. Tevens de herdenking van de oprichting van de sangha, de kloosterorde.

Na deze viering begint de jaarlijkse drie maanden durende retraite (periode van afzondering) van de sangha, een periode die waso of vassa wordt genoemd. Asalha markeert in Zuidoost-Azië het begin van de regentijd en de retraite wordt in het Nederlands ook wel regentijdretraite genoemd. Deze eindigt met Pavarana.

17 oktober 2024
7 oktober 2025
26 oktober 2026
Jaarlijks op de volle maan van de maanmaand Asvina (meestal in oktober). De dag van de sangha en het einde van de regentijdretraite. Dit is van oudsher de gelegenheid om de sangha en het klooster te voorzien van de belangrijkste benodigdheden, zoals kleding. Kathina betekent in de oude heilige Pali-taal: 'kleed'.

Voor het theravada-boeedhisme is elke volle maan een belangrijke dag. Deze wordt 'Uposatha' genoemd en is de dag waarop de monnikengemeenschap maandelijks bij elkaar komt om de volledige set levensregels te reciteren. Door leken wordt de vollemaandag gezien als een dag waarop extra aandacht wordt gegeven aan de beoefening van boeddhistische gebruiken. Een praktiserend boeddhist bezoekt op deze dag een tempel. De term 'uposatha' is van 'upa' + 'vas', wat zoveel betekent als "vastendag".

In Sri Lanka wordt de dag van de volle maan 'Poya' genoemd en is een officiële vrije dag, waarop winkels en bedrijven gesloten zijn en de verkoop van alcohol en vlees verboden is.

• Duruthu Poya (volle maan in januari)
    25 januari 2024
  • Navam Poya (volle maan in februari)
    24 februari 2024
  • Madin Poya (volle maan in maart)
    24 maart 2024
  • Bak Poya (volle maan in april)
    23 april 2024
  • Vesak Poya (volle maan in mei)
    23 en 24 mei 2024
  • Poson Poya (volle maan in juni)
    21 juni 2024
  • Esala Poya (volle maan in juli)
    21 juli 2024
  • Nikini Poya (volle maan in augustus)
    19 augustus 2024
  • Binara Poya (volle maan in september)
    17 september 2024
  • Vap Poya (volle maan in oktober)
    17 oktober 2024
  • Il Poya (volle maan in november)
    15 november 2024
  • Unduvap Poya (volle maan in december)
    14 december 2024

• Datum:
    Kandy Esala Perahera. Dit feest vindt ieder jaar plaats voorafgaand aan de volle maan in juli / augustus in Kandy (Sri Lanka). Het is een optocht van prachtig versierde olifanten die door de stad lopen met een gouden kistje. In dat gouden kistje zit een heel bijzondere relikwie: de Tand van Boeddha.

Er wordt gezegd dat de tand gered is van de brandstapel van Boeddha en hij wordt bewaard in een nabijgelegen tempel. Het feest is een grootse viering met dans en vuurwerk op straat.

Mahayana-boeddhisten

Japan, Taiwan

25 januari 2024
    14 januari 2025
    2 februari 2026
    In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari.

jaarlijks op 15 februari
    Dood van Boeddha (Parinirvana)Jaarlijks op 15 februari wordt door de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan het sterven van Boeddha herdacht.

De dood van Boeddha wordt ook wel Parinirvana (ook: Parinibbana) of compleet Nirvana genoemd. In Oost-Azië wordt elk jaar op 15 februari door de Mahayana-boeddhisten het overlijden van Boeddha herdacht.

Bij een klein aantal boeddhisten vindt deze feestdag op 8 februari plaats.

jaarlijks op 8 april
    Jaarlijks op 8 april wordt door de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan de geboorte van de Boeddha herdacht.

jaarlijks op 8 december
    Verlichting van Boeddha (Bodhi Dag)Bodhi Day. Een jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten op 8 december. Herdenking dat Boeddha onder een vijgenboom - een zogenaamde ficus religiosa - het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Een dergelijke boom wordt door de boeddhisten "bodhi-boom" (boom van de verlichting) genoemd.

Op 8 april wordt de geboorte van Boeddha herdacht en op 15 februari zijn sterfdag.

Tibet

10 t/m 12 februari 2024
    28 februari t/m 2 maart 2025
    18 t/m 20 februari 2026
    Nieuwe maan in februari / maart. 'Losar' is het 'Tibetaanse Nieuwjaar' en de belangrijkste feestdag in Tibet. De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet.

Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

24 februari 2024
    14 maart 2025
    4 maart 2026
    Boterkaarsfestival (Chötrul Düchen / Chonga Choepa / Butter Lamp Festival) is een van de vier festivals in Tibet die het leven van Boeddha herdenken in de Tibetaans boeddhistische tradities. Jaarlijks op de 15e dag van de eerste maand van de Tibetaanse kalender.

Datum:
    Jaarlijks tijdens de 15e dag (volle maan) van de vierde Tibetaanse maand 'Saga Dawa' (mei/juni). Deze dag viert de geboorte, verlichting en dood (parinirvana) van Boeddha.

5 t/m 11 augustus 2024
    24 t/m 30 augustus 2025
    14 t/m 20 augustus 2026
    Shoton Festival / Sho Dun Festival. Het 'Yoghurtfestival' (of 'Yoghurtbanket') is een jaarlijks festival dat bij het Norbulingka-paleis in Lhasa, Tibet wordt gehouden. Tijdens het festival zijn er veel feestende groepen op straat, vinden er familiesamenkomsten plaats en is er geregeld vuurwerk.

22 november 2024
    11 november 2025
    1 november 2026
    Descending Day of Lord Buddha (Nederdalen van Boeddha). Lhabab Düchen is een van de vier festivals in de Tibetaanse cultuur die het leven van Boeddha herdenkt. Lhabab Düchen vindt plaats op de 22e dag van de 9e maand van de Tibetaanse kalender.

Lhabab Düchen is een soort Boeddhistische Moederdag waarop vriendelijkheid en dankbaarheid naar moeders centraal staat.

26 december 2024
    15 december 2025
    4 december 2026
    Sterfdag TsongkhapaNgachu Chenmo. Viering van de sterfdag (nirvana) van Tsongkhapa, jaarlijks op de 25e dag van de 10e Tibetaanse maand (meestal in december).

Tsongkhapa (1357 - 1419) of Je Rinpoche, is de oprichter van de Gelug-school van het Tibetaans boeddhisme.

Zijn naam betekent "de man uit de uienvallei" en zijn naam als monnik was Lobsang Drakpa. Hij werd opgeleid in de Kadampa school. De twee belangrijkste eigenschappen van de Gelug traditie zijn de eenheid van soetra en tantra en de nadruk op vinaya (morele code of discipline).

Vietnam, Zuid-Korea, China, Hong Kong, Macao

18 januari 2024
    7 januari 2025
    26 januari 2026
    Op de 8e dag van de 12e Chinese maanmaand (meestal in januari) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de verlichting van de Boeddha herdacht.

15 mei 2024
    5 mei 2025
    24 mei 2026
    Chinese BoeddhaJaarlijks op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand (meestal in mei) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de geboorte van de Boeddha herdacht.

Volgens de legende vonden er aardbevingen en vele wonderen plaats op het moment dat de geboorte van de Boeddha naderde. Zijn moeder Maya, de koningin van een klein koninkrijk op de grens met Nepal, droomde dat Siddharta in de gedaante van een sneeuwwitte olifant haar baarmoeder binnenging. Deze droom en de natuurlijke voortekenen werden door 64 brahmanen geïnterpreteerd. Zij voorspelden de geboorte van een zoon die of een machtig vorst zou worden of, indien hij zich het lijden van de mens bewust word, een verlosser.

28 maart 2024
    24 juli 2024
    18 maart 2025
    Verjaardag Kwan YinKwan Yin is de meest algemeen vereerde en meest populaire boeddhistische bodhisattva in China. Ze is vaak gekleed in een wit gewaad en wordt ook wel 'de bodhisattva die alles op de wereld ziet' of 'Godin van de Genade' genoemd. Men gelooft dat zij zich overal vertoont onder het volk, in verschillende gedaanten. Op haar verjaardag lossen mensen hun gelofte in, doen boete of bidden om voorspoed.

'Verjaardag Kwan Yin' wordt gevierd op de 19e dag van de tweede Chinese maanmaand, maar wordt ook wel gevierd op de 19e dag van de zesde maand.

Lees ook:
    Kwan Yin, de Godin van de Genade