Boeddhisten

Boeddhistische feesten en vieringen

Theravada-boeddhisten vieren volle-maan-feesten. Mahayana-boeddhisten hebben vaste dagen, op de internationale kalender of de maankalender.

Theravada-boeddhisten

Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Sri Lanka

Datum:
Drie daagse viering van het boeddhistishe nieuwjaar beginnend op de laatste dag (de volle maan) van de hindoe-maand Chaitra. Meestal is dat de eerste volle maan in april. Het feest is een hoogtijdag in Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja en Laos. Meer...

20 mei 2016
10 mei 2017
Wesak (Boeddha dag)Op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Theravada-boeddhisten overal ter wereld het Wesak-feest. Op deze dag herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha. Een dag van gedeeltelijk vasten en het doen van goede werken. Lekenvolgelingen eten vaak niet tussen twaalf uur 's middags en de volgende ochtend zes uur, zoals monniken en nonnen elke dag doen.

Volgens de kronieken werd de koningszoon Siddharta Gautama, later de Boeddha, de verlichte, geboren op de volle maan van Wesak in 624 v. Chr. Op de volle maan van Wesak zou hij zijn verlichting bereiken en na duizend volle manen zou hij op tachtigjarige leeftijd sterven tijdens dezelfde volle maan van Wesak. Theravada-boeddhisten nemen zijn sterfdag in 544 v. Chr. als beginjaar voor hun jaartelling. Meer...

Lees ook:
Boeddha en de moordenaar

19 juli 2016
6 juli 2017
27 juli 2018
Asalha Puja (Asahna Bucha Day, Dhamma Day) valt jaarlijks op de volle maan van de maanmaand Asadha (de achtste maanmaand van de hindoe kalender), meestal in juli.

Herdenking door de Theravada-boeddhisten van de eerste predeking van de Boeddha in het hertenpark van Sarnath bij Benares. Tevens de herdenking van de oprichting van de sangha, de kloosterorde.

Na deze viering begint de jaarlijkse drie maanden durende retraite (periode van afzondering) van de sangha, een periode die waso of vassa wodt genoemd. Asalha markeert in Zuidoost-Azië het begin van de regentijd en de retraite wordt in het Nederlands ook wel regentijdretraite genoemd. Deze eindigt met Pavarana. Meer...

Datum:
Dit feest vindt ieder jaar plaats op de avond van de volle maan in augustus in Kandy (Sri Lanka). Het is een optocht van prachtig versierde olifanten die door de stad lopen met een gouden kistje. In dat gouden kistje zit een heel bijzondere relikwie: de tand van de Boeddha.

Er wordt gezegd dat de tand gered is van de brandstapel van de Boeddha en hij wordt bewaard in een nabijgelegen tempel. Het feest is een grootse viering met dans en vuurwerk op straat. Meer...

Datum:
Jaarlijks op de volle maan van de maanmaand Asvina (meestal in oktober). De dag van de sangha en het einde van de regentijdretraite. Dit is van oudsher de gelegenheid om de sangha en het klooster te voorzien van de belangrijkste benodigdheden, zoals kleding. Kathina betekent in de oude heilige Pali-taal: 'kleed'. Meer...

Mahayana-boeddhisten

Japan, Taiwan

Datum:
Tibetaans nieuwjaar (Lo Sar). Wordt 15 dagen gevierd, waarvan de eerste drie de belangrijkste zijn. In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari. Meer...

jaarlijks op 15 februari
Jaarlijks op 15 februari wordt door de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan het sterven van de Boeddha herdacht. Meer...

jaarlijks op 8 april
Jaarlijks op 8 april wordt door de Mahayana-boeddhisten in Japan en Taiwan de geboorte van de Boeddha herdacht. Meer...

jaarlijks op 8 december
Verlichting van Boeddha, Bodhi-dagEen jaarlijks terugkerend feest van de Mahayana-boeddhisten (8 december). Herdenking dat de Boeddha onder een vijgenboom (een zogenaamd Ficus religiosa) het ware inzicht, de verlichting, kreeg. Een dergelijke boom wordt door de boeddhisten bodhi-boom, boom van de verlichting genoemd. Meer...

Tibet

8 t/m 10 februari 2016
28 t/m 30 januari 2017
16 t/m 18 februari 2018
Losar is het Tibetaanse Nieuwjaar en de belangrijkste feestdag in Tibet. De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet.

Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen. Meer...

2 t/m 10 augustus 2016
Shoton Festival Tibet. Het Yoghurtfestival of Yoghurtbanket is een jaarlijks festival dat bij het Norbulingka-paleis in Lhasa, Tibet wordt gehouden. Tijdens het festival zijn er veel feestende groepen op straat, vinden er familiesamenkomsten plaats en is er geregeld vuurwerk. Meer...

Datum:
Lhabab Düchen is een van de vier festivals in de Tibetaanse cultuur die het leven van Boeddha herdenkt. Lhabab Düchen vindt plaats op de 22e dag van de 9e maand van de Tibetaanse kalender. Meer...

jaarlijks op 25 december
Sterfdag TsongkhapaTsongkhapa (1357 - 1419) of Je Rinpoche, is de oprichter van de Gelug-school van het Tibetaans boeddhisme.

Zijn naam betekent "de man uit de uienvallei" en zijn naam als monnik was Lobsang Drakpa. Hij werd opgeleid in de Kadampa school. De twee belangrijkste eigenschappen van de Gelug traditie zijn de eenheid van soetra en tantra en de nadruk op vinaya (morele code of discipline). Meer...

Vietnam, Zuid-Korea, China, Hong Kong, Macao

14 mei 2016
3 mei 2017
22 mei 2018
Chinese BoeddhaJaarlijks op de 8e dag van de 4e Chinese maanmaand (meestal in mei) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de geboorte van de Boeddha herdacht.

Volgens de legende vonden er aardbevingen en vele wonderen plaats op het moment dat de geboorte van de Boeddha naderde. Zijn moeder Maya, de koningin van een klein koninkrijk op de grens met Nepal, droomde dat Siddharta in de gedaante van een sneeuwwitte olifant haar baarmoeder binnenging. Deze droom en de natuurlijke voortekenen werden door 64 brahmanen geïnterpreteerd. Zij voorspelden de geboorte van een zoon die of een machtig vorst zou worden of, indien hij zich het lijden van de mens bewust word, een verlosser. Meer...

17 januari 2016
5 januari 2017
24 januari 2018
Op de 8e dag van de 12e Chinese maanmaand (meestal in januari) wordt door de boeddhisten die de Chinese kalender volgen de verlichting van de Boeddha herdacht. Meer...

27 maart 2016
16 maart 2017
4 april 2018
Verjaardag Kwan YinOp de 19e dag van de 2e maanmaand, maar wordt ook wel gevierd op de 19e dag van de 6e maand

Kwan Yin (Quan Yin, Guan Yin, Quan Shih Yin) is de meest algemeen vereerde en meest populaire boeddhistische bodhisattva in China. Ze is vaak gekleed in een wit gewaad en wordt ook wel 'de bodhisattva die alles op de wereld ziet' of Godin van de Genade genoemd. Men gelooft dat zij zich overal vertoont onder het volk, in verschillende gedaanten. Op haar verjaardag lossen mensen hun gelofte in, doen boete of bidden om voorspoed. Meer...

Lees ook:
Kwan Yin, de Godin van de Genade