Wereld Feesten Almanak

Vrijdag 22 september 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: vrijdag 22 september 2017
Land / gebied: Wereld (Moslims)
Religie: Islam
Soort: Religieus

1 Moeharram. Exacte begin afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Op de eerste dag van de islamitische maand muharram herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Het is voornamelijk een feestdag die gevierd wordt in de moskee.

Veel moslims vieren ook nieuwjaar tijdens Nowruz (Perzisch Nieuwjaar), een niet islamitische traditie uit veel landen die vroeger onderdeel waren van het Perzische Rijk (o.a. Irak, Iran en Syrië).


Datum: vrijdag 22 september 2017
Land / gebied: Mali

De Federatie van Mali (de voormalige Franse kolonie Soudan en Senegal) riep op 22 september 1960 de onafhankelijkheid uit.


Datum: vrijdag 22 september 2017
Land / gebied: Bulgarije

Nationale feestdag. Op 22 september 1908 wordt Bulgarije volledig onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk.


Datum: vrijdag 22 september t/m zondag 8 oktober 2017
Land / gebied: Duitsland (Stuttgart)
Soort: Folkloristisch (Ludiek gemeenschapsfeest)

Het Cannstatter Volksfest / Cannstatter Wasen is een jaarlijks twee weken durend festival in Stuttgart (Duitsland). Het wordt soms ook wel het Stuttgart Bier Festival genoemd.


Datum: donderdag 21 en vrijdag 22 september 2017
Land / gebied: Wereld (Joden)
Religie: Jodendom
Soort: Religieus, Traditioneel

1 en 2 Tisjri. De eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie, de zevende maand van de joodse kalender, is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: 'Hoofd van het Jaar', Jom Teroe'a, de dag van het Bazuingeschal.


Datum: zaterdag 16 september t/m dinsdag 3 oktober 2017
Land / gebied: Duitsland (München)
Soort: Folkloristisch (Ludiek gemeenschapsfeest)

Oktoberfest (Oktoberfeest)Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest (bierfeest) in München (Beieren). Het begint op een zaterdag halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld, dat jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht wordt. Het duurt meestal 14 dagen.

Het eerste Oktoberfest werd gehouden in 1810 ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.


Datum: donderdag 21 t/m vrijdag 29 september 2017
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

Sharad Navratri. 1-9 Sukla Asvina. September/oktober. Na Pitra Paksj begint de tweede Navaratri: negen dagen durende festivitieten, die afgesloten worden met Vijay-dashmi.

Navaratri (ook: Navratri or Navaratra) is een feest van dans en aanbidding. Het woord 'Navaratri' is samengesteld uit twee woorden: Nava (negen) en Ratri (nachten).
Lees ook:
Ganesha22 september is de 265ste dag van het jaar (de 266ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 100 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
 • 1983 Glenn Loovens
 • 1982 Maarten Stekelenburg
 • 1976 Ronaldo
 • 1964 Jort Kelder
 • 1958 Andrea Bocelli
 • 1957 Nick Cave
 • 1952 Orlow Seunke
 • 1931 Fay Weldon
 • 1924 Sieto Hoving
 • 1791 Michael Faraday
 • 1641 Titus van Rijn
 • 131 Claudius Galenus