Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 24 maart 2018

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zaterdag 24 maart 2018
Land / gebied: Wereld

Ingesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). 24 maart is het Wereldtuberculosedag. De dag is bedoeld om mensen duidelijk te maken dat deze ziekte (tuberculose) nog steeds voorkomt in de wereld. Vooral in ontwikkelingslanden sterven er nog jaarlijks nog veel mensen aan tuberculose.

Het doel van deze dag is het onder aandacht brengen van de problemen die deze ziekte met zich meebrengt. Ook wordt er gestreeft naar verbetering van de preventie en controle.


Datum: zaterdag 24 maart 2018
Land / gebied: Argentinië

Nationale dag van de waarheid en de gerechtigheid. Nationale feestdag in Argentinië. Jaarlijks op 24 maart. Ter herinnering aan de slachtoffers van de 'Vuile Oorlog' (Guerra Sucia), de periode van staatsterrorisme door de militaire dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1983.


Datum: zaterdag 17 t/m zondag 25 maart 2018
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus (Vasten)

Navratri1-9 Sukla Chaitra. Navratri (eerste periode). Chaitra Navratri.

Navratri (ook: Navaratri or Navaratra) vindt jaarlijks in maart/april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navaratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina (september/oktober)) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.


24 maart is de 83ste dag van het jaar (de 84ste dag in een schrikkeljaar). Hierna volgen nog 282 dagen tot het einde van het jaar.


Vandaag geboren
  • 1979 Filemon Wesselink
  • 1970 Lara Flynn Boyle
  • 1964 Twan Huys
  • 1960 Nena
  • 1951 Tommy Hilfiger