Wereld Feesten Almanak

Zaterdag 25 februari 2017

Feest, viering, ritueel, gebruik en/of herdenking van vandaag


Datum: zaterdag 25 februari 2017
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Religie: Hindoeïsme
Soort: Religieus

14 Krisjna Phalguna. Op de veertiende avond van de maand Phalguna (februari / maart) wordt het Maha Shivratri gevierd, een festiviteit ter ere van de god Shiva. De gelovigen vasten op deze dag en houden een nachtwake in een tempel bij het beeld van Shiva.

Voor de Arya Samaj - een hervormingsbeweging in het hindoeïsme - is dit feest van extra betekenis, omdat juist in de nacht van Shivratri de grondlegger van de Arya Samaj - Swami Dayananda - tot het inzicht kwam om de hindoe godsdienst en de Indiase samenleving te hervormen. Tijdens de nachtwake viert men dan ook de rishi-bodh, de verlichting van de rishi, de geestelijke ziener. Ook: Shivaratri. De nacht van Shiva.


Datum: zaterdag 25 februari 2017
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Soort: Herdenking

Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. De bevolking van Amsterdam legde het werk neer uit protest tegen een razzia op 427 joodse stadsgenoten. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven en legde het trampersoneel het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Later op de dag staakten ook mensen uit andere plaatsen hun werk.

Deze staking wordt jaarlijks herdacht bij het standbeeld 'De Dokwerker' op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De herdenking staat in het teken van de blijvende strijd tegen fascisme en racisme.


Datum: zaterdag 25 februari 2017
Land / gebied: Suriname
Soort: Nationale feestdag

Op 25 februari 1980 vindt een staatsgreep plaats in Suriname. Desi Bouterse en Roy Horb grijpen samen met 14 collega-sergeanten - de Groep van 16 - de macht.


Datum: zaterdag 25 februari 2017
Land / gebied: KoeweitDatum: zaterdag 25 februari 2017
Land / gebied: Filipijnen

De EDSA-revolutie van 1986 (22-25 februari) - ook wel bekend als 'People Power Revolutie' - was een dagenlange geweldloze massale demonstratie in de Filipijnen die leidde tot de val van het autoritaire regime van president Ferdinand Marcos en de installatie van Corazon Aquino als de nieuwe president van het land.

De belangrijkste locatie van de demonstraties was de rondweg van Metro Manilla - Epifanio de los Santos Avenue - afgekort EDSA.25 februari is de 56ste dag van het jaar. Hierna volgen nog 309 dagen tot het einde van het jaar.

Vandaag geboren
  • 1971 Sean Astin
  • 1965 Kristin Davis
  • 1956 Tineke Verburg
  • 1943 George Harrison
  • 1901 Zeppo Marx
  • 1866 Benedetto Croce
  • 1861 Rudolf Steiner
  • 1842 Karl May
  • 1841 Pierre-Auguste Renoir
  • 1794 Gerrit Schimmelpenninck