woensdag 15 juli 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor het laatste nieuws.Marathon van Amsterdam
Datum:
18 oktober 2020
17 oktober 2021

Marathon van Amsterdam

Datum: zondag 18 oktober 2020
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Soort: Sportdag
Nederland Jaarlijks wordt op de derde zondag van oktober de marathon van Amsterdam georganiseerd, een van de grootste marathons van Europa en het meest internationale sportevenement van Nederland. De 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon is op zondag 18 oktober.

De route van het hoofdstedelijke hardloopevenement start en finisht bij het Olympisch Stadion en voert o.a. langs de Amstel, het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, het Amstel Hotel, het Vondelpark, de Johan Cruijff Arena en de Zuidas. De hoofdafstand is de hele marathon (42,195 km). Daarnaast zijn er wedstrijden over de halve marathon, de 8 km-loop en diverse jeugdafstanden. Deelname is niet gratis, langs de kant als toeschouwer de lopers aanmoedigen wel.

De eerste marathon van Amsterdam werd op 5 augustus 1928 gelopen als onderdeel de Olympische Zomerspelen. Daarna werden vooral in de jaren '30 Nederlandse kampioenschappen marathon gehouden in Amsterdam. Het duurde echter tot 1975 voordat er weer een jaarlijkse marathon met een internationaal deelnemersveld in de hoofdstad werd georganiseerd.

De marathon als hardloopdiscipline is verbonden aan een gebeurtenis tijdens de Slag bij Marathon (490 v.Chr.). Een Griekse soldaat (Phidippides) zou toen van het slagveld in Marathon naar Athene gesneld zijn (ongeveer 35 km) om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de Perzen te melden.

Een sportdag in Nederland.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten