dinsdag 22 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Ayyám-i-Há
Datum:
25 t/m 28 februari 2021
25 februari t/m 1 maart 2022

Ayyám-i-Há

Datum: donderdag 25 t/m zondag 28 februari 2021
Land / gebied: Wereld (Bahá'í's)
Religie: Bahá'í-geloof
Bahá'í-geloof Bahá'í-Kerstmis, jaarlijks 4 à 5 dagen in eind februari. Tijdens Ayyám-i-Há geven en krijgen bahá'ís cadeautjes om liefde, broederschap en eenheid te tonen.

Letterlijk betekent Ayyám-i-Há 'de dagen van Há'. Dit zijn de vier (in een schrikkeljaar vijf) schrikkeldagen vóór de laatste maand van het bahá'í jaar, 'Alá', de vastenmaand. Met deze dagen wordt de bahá'í- kalender gesynchroniseerd met het zonnejaar van 365 (of 366) dagen.

De Báb, grondlegger van het Bahá'í-geloof, creëerde een kalender met 19 maanden van 19 dagen (in totaal dus 361 dagen per jaar). In de voorlaatste maand worden er 4 of 5 schrikkeldagen toegevoegd om de kalender gelijk te trekken met de zonnekalender. Dit in tegenstelling tot de islamitische kalender waarbij geen schrikkeldagen voorkomen.

Tijdens het festival van Ayyám-i-Há worden bahá'ís aangemoedigd om God en zijn eenheid te vieren door het tonen van liefde, broederschap en eenheid. In veel gevallen geven en krijgen bahá'ís cadeautjes om deze eigenschappen te tonen. Soms wordt het gezien als het 'Bahá'í-Kerstmis', alhoewel veel bahá'ís alleen kleine geschenken uitwisselen.

Het is ook een tijd van liefde en goeddoen en bahá'ís nemen vaak deel aan verschillende projecten van een humanitaire aard.

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten