Dag van Democratie en Nationale Eenheid
Land / gebied: Turkije
Soort: Nationale feestdag
Turkije De jongste officiële feestdag van Turkije is op 15 juli de 'Dag van Democratie en Nationale Eenheid' (Turks: Demokrasi ve Millî Birlik Günü).

Ingesteld naar aanleiding van de verijdelde staatsgreep van 15 juli 2016. Turkse martelaren en veteranen worden op deze dag geëerd.

De 'Dag van Democratie en Nationale Eenheid' is ook bekend als de 'Dag van Democratie en Vrijheden' en werd in december 2016 ingesteld door president Erdogan. Op 15 juli zijn er herdenkingsdiensten ter ere van de 6 soldaten, 62 politieagenten en 180 burgers die zijn omgekomen tijdens het verijdelen van de couppoging.

Op 15 juli 2016 probeerde een fractie binnen de Turkse strijdkrachten de controle over een aantal belangrijke plaatsen in Ankara, Istanboel en enkele andere steden over te nemen, terwijl president Erdogan op vakantie was met zijn gezin.

De coupplegers verklaarden de noodtoestand en stelden een avondklok in. Ze waren echter niet in staat de macht te behouden omdat een aanzienlijk deel van het leger en de gehele Turkse politiemacht de regering steunde. In de vroege ochtend van 16 juli gaven de coupplegers zich over. In de nasleep van de couppoging begon een uitgebreide zuivering van de Turkse overheid. Enkele duizenden militairen, politieagenten, ambtenaren, gouverneurs en rechters werden gearresteerd of geschorst.

Een feestdag in Turkije.