Dag van de Strijdkrachten
Land / gebied: Azerbeidzjan
Soort: Nationale feestdag (Militair feest)
Azerbeidzjan Ter herinnering aan de oprichting van het leger van Azerbeidzjan in 1918. Officiële vrije dag, die jaarlijks gevierd wordt op 26 juni met o.a. toespraken en militaire parades.

Na de ineenstorting van het Russische Rijk ten gevolge van de Russische Revolutie en de Russische Burgeroorlog richtte Azerbeidzjan samen met Armenië en Georgië de mensjewistische Transkaukasische Federatieve Republiek op in februari 1918.

In mei van dat jaar viel deze uiteen en op 28 mei 1918 verklaarde Azerbeidzjan zich onafhankelijk. Het leger van de nieuwe moslimstaat werd op 26 juni 1918 opgericht.

In 1920 viel het Rode Leger Azerbeidzjan binnen en werd het onderdeel van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1992 werd het leger van Azerbeidzjan opnieuw opgericht. In 1998 werd 26 juni officieel ingesteld als de 'Dag van de Strijdkrachten'.

Een feestdag in Azerbeidzjan.