Dag van de Vlag
Land / gebied: Slovenië
Slovenië Ter herinnering aan het op 7 april 1848 in gebruik nemen van de eerste Sloveense vlag wordt jaarlijks op deze dag de 'Dag van de Vlag' gevierd.

De nationale vlag van Slovenië bestaat uit drie gelijke horizontale balken in de kleuren wit (boven), blauw en rood. In de bovenhoek aan de hijskant staat het wapenschild van Slovenië afgebeeld, gecentreerd tussen de witte en blauwe balken.

In 1848 - tijdens de opkomst van het panslavisme - namen de Slovenen voor het eerst een vlag in gebruik, zij het dat deze geen officiële functie had. Deze vlag was een wit-blauw-rode driekleur, gebaseerd op de Russische vlag. Het zou echter tot 1945 duren voordat het gebied een geheel werd en een officiële vlag kreeg.

De 'Dag van de Sloveense Vlag' is geen officiële feestdag, waardoor ceremonies meestal worden verschoven naar de dichtstbijgelegen zondag.

Een feestdag in Slovenië.