Dag van Rudolf Maister
Land / gebied: Slovenië
Soort: Nationale feestdag
Slovenië De 'Dag van Rudolf Maister' (Dan Rudolfa Maistra) is een Sloveense nationale feestdag die sinds 2005 ieder jaar op 23 november wordt gehouden. Op deze dag in 1918 ontwapenden Rudolf Maister en zijn leger de Duitstalige elite in Maribor en veroverde hij het grootste deel van de Sloveense nationale gebieden van Stiermarken en Karinthië.

Dag van Rudolf MaisterRudolf Maister (1874 - 1934) was een Sloveense generaal, dichter, schilder en politiek activist. Hij staat bekend als 'de strijder om de noordelijke grens'. Onder zijn leiding veroverden de Slovenen Maribor en omgeving.

Na de Eerste Wereldoorlog wilde de heersende Duitstalige elite in Maribor zich aansluiten bij de Republiek Duits-Oostenrijk. Rudolf Maister, op dat moment de bevelhebber van het daar gestationeerde leger, ging niet akkoord met deze beslissing en verklaarde Maribor tot deel van het territorium van de Staat der Slovenen, Kroaten en Serven. Vervolgens nam hij het opperbevel over de stad Maribor en de omgeving op zich. Alle kazernes kwamen onder zijn bevel te staan en Maister werd vrij snel daarna tot generaal benoemd. Als reactie hierop richtten de etnische Duitsers in Maribor de Groene Garde op. Begin november riep Maister op tot mobilisatie van de Slovenen en lukte het hem een leger van ongeveer 4000 man te creëren.

Op 23 november 1918 namen Maister en zijn leger Maribor in, waarop ze de Groene Garde ontwapenden. Maister en zijn leger trokken verder en veroverden een aanzienlijk deel van het voormalige hertogdom Stiermarken, waarbij Bleiburg (Pliberk in het Sloveens), Völkermarkt (Velikovec) en Lavamünd (Labot) werden bezet.

De 'Dag van Rudolf Maister' is geen officiële vrije dag in Slovenië. Met een plechtige ceremonie worden er kransen gelegd bij de standbeelden van Rudolf Maister.

Een feestdag in Slovenië.