Groningens Ontzet
Land / gebied: Nederland (Groningen)
Soort: Folkloristisch, Traditioneel
Nederland Met het Groningens Ontzet (of Gronings Ontzet, Achtentwintigsten of Bommen Berend genoemd) wordt de opheffing van de belegering van de stad Groningen door de bisschop van Münster op 17 augustus 1672 aangeduid, en tevens de jaarlijkse viering op 28 augustus van dit feit.

Het feest wordt vanaf 1700, na de invoering van de Gregoriaanse kalender, gevierd op 28 augustus.

Groningens OntzetBisschop Bernhard von Galen belegerde de stad in het rampjaar, zoals 1672 ook wel wordt genoemd. Hij sloeg het beleg op voor Groningen op 21 juli van dat jaar. De stad werd bestookt met een grote hoeveelheid bommen wat hem zijn bijnaam Bommen Berend opleverde. Door toedoen van veldheer Carl von Rabenhaupt moest hij zijn belegering opbreken.

Op 17 augustus moest Von Galen afdruipen met slechts de helft van zijn 24.000 man tellende leger. Later dat jaar zou hij de vesting Coevorden prijsgeven.

De 28e augustus is (na 1700) de plaatselijke feestdag met een groot aantal feestelijkheden, waaronder een paardenkeuring, drafwedstrijden, een grote kermis en vuurwerk.

Wanneer 28 augustus op een zondag valt, wordt Gronings Ontzet op 27 augustus gevierd.