Nationale Jongerendag
Land / gebied: Oost-Timor
Soort: Nationale feestdag
Oost-Timor Jaarlijks op 12 november wordt 'National Youth Day' gevierd. Aanleiding voor deze dag is een gruwelijke gebeurtenis op de deze datum.

Herdenking bloedbad Santa Cruz. In heel Oost-Timor worden de slachtoffers van het bloedbad bij Santa Cruz (1991) herdacht.

Nationale JongerendagSanta Cruz is een begraafplaats in Dili, Oost-Timor. Op 12 november 1991 wordt bij een begrafenis van een demonstrant het vuur geopend op de aanwezigen. Dit gruwelijke bloedbad werd aangericht door Indonesische militairen, die het vuur openden op een vreedzame demonstratie. De Indonesische overheid meldde aanvankelijk 19 doden. Nader onderzoek (met name door Amnesty International) wees al snel uit: 271 doden, 278 gewonden en 270 vermisten.

Dankzij de toevallige aanwezigheid van buitenlandse journalisten, gingen beelden van dit militair geweld de hele wereld over en werd de slapende internationale gemeenschap wakker geschud. Na 16 jaar zwijgen over de Indonesische annexatie van Oost-Timor leidde dit visuele bewijs tot de doorbreking van de stilte. Het was onomkeerbaar: de schreeuw om vrijheid van het volk van Oost-Timor werd eindelijk gehoord.

Acht jaar later, in augustus 1999, vond het zwaarbevochten referendum plaats waarvan de uitslag leidde tot de definitieve terugtrekking van de Indonesische bezetter.

De datum van 12 november is niet alleen een bittere herdenking, maar ook de vonk die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van het Oosttimorese volk.

Een feestdag in Oost-Timor.