Herdenking Februaristaking
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Soort: Herdenking
Nederland Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats: de Februaristaking. De bevolking van Amsterdam legde het werk neer uit protest tegen een razzia op 427 joodse stadsgenoten. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven en legde het trampersoneel het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Later op de dag staakten ook mensen uit andere plaatsen hun werk.

Deze staking wordt jaarlijks herdacht bij het standbeeld 'De Dokwerker' op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. De herdenking staat in het teken van de blijvende strijd tegen fascisme en racisme.

De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en die zich later uitbreidde tot enige andere plaatsen (Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum) in Noord-Holland en Utrecht met directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland.

De staking is in heel bezet Europa het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging geweest.

De Februaristaking wordt jaarlijks herdacht bij het beeld van 'De Dokwerker' op het Jonas Daniël Meijerplein. Het bronzen beeld - dat een staker voorstelt - werd in 1952 gemaakt door Mari Andriessen. 'De Dokwerker' staat symbool voor het verzet van 'de kleine man' tegen een grote macht.

Het verhaal wil dat arbeiders spontaan in verzet kwamen omdat zij het lijden van hun Joodse medeburgers niet aan konden zien. Dat het initiatief voor de staking van de zijde van de CPN kwam, is bij velen niet bekend.

Ook het verhaal van de ijssalon - aanleiding voor de razzia's - kennen de meeste mensen niet. Aan de zuidzijde van de Noorderkerk is een plaquette aangebracht die herinnert aan de verboden openbare bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Gedurende vele jaren waren de communistische organisatoren van de staking niet welkom bij de officiële herdenking, daarom hielden de communisten jarenlang een aparte herdenking.

Een herdenkingsdag in Nederland.