Internationale Dag van de Cheeta
Land / gebied: Internationaal
Op 4 december staan tijdens de 'Internationale Dag van de Cheeta' (International Cheetah Day) jachtluipaarden (cheeta's) centraal. Het belangrijkste doel van deze internationale dag is het bewustzijn over de kwetsbare status van de cheeta te vergroten en het belang van de bescherming en het behoud van cheeta's extra onder de aandacht te brengen.

International Cheetah DayCheeta's zijn katachtigen. Vroeger werden ze tot de grote katten gerekend, maar omdat ze toch veel afwijkende eigenschappen hebben en omdat ook DNA-onderzoek in die richting wijst, worden ze tegenwoordig in een aparte groep ingedeeld.

Cheeta's zijn de snelste zoogdieren. In een korte sprint kunnen ze topsnelheden tot 115 kilometer per uur bereiken. Dit houden ze echter maar voor een paar honderd meter vol, daarna moeten ze weer uitrusten en op adem komen.

Cheeta's zijn beschermd door CITES en de handel in de vacht van cheeta's is verboden. Ook hebben de meeste Afrikaanse landen het doden van cheeta's bij wet verboden. Zoals veel grotere roofdieren, komen cheeta's in Afrika bijna alleen nog voor in nationale parken en reservaten. Daardoor is hun verspreiding zeer versnipperd. En in de parken is veel concurrentie met sterkere roofdieren die graag de prooi van een cheeta afpakken. Geschikt leefgebied raakt verloren doordat veel gebied gebruikt wordt voor het houden van vee, en de geringe genetische diversiteit maakt de populatie zeer kwetsbaar voor inteelt en ziekten. Er zijn diverse projecten in o.a. Zuid-Afrika om de cheeta voor uitsterven te behoeden.