Kerstavond
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Christendom Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. In de christelijke wereld (de katholieke en de protestantse kerken) wordt op deze avond binnen de kerkgemeenschap de geboorte van Jezus Christus gevierd.

Vaak gebeurt dat in de zgn. nachtmis. Het is vaak een van de drukste kerkdiensten van het jaar.

Tegenwoordig zijn er in veel kerken in de vooravond speciale kinderdiensten.

De gewoonte om op de avond voor de eigenlijke feestdag naar de kerk te gaan is zeer oud en stamt uit de Joodse traditie. In het Jodendom begint de dag namelijk met de nacht. De sabbat begint bijvoorbeeld op vrijdagavond na zonsondergang. Dit is in het christendom in stand gehouden en men viert dus op de avond voor kerst (25 december) al het kerstfeest.

Kerstavond
Een feestdag in Åland, Andorra, Argentinië, Bangladesh, België, Bermuda, Brazilië, Bulgarije, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Europese Unie, Faerøer-eilanden, Filipijnen, Finland, Groenland, Guatemala, Hongarije, Ierland, IJsland, Indonesië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macau, Maleisië, Nederland, Nicaragua, Noorwegen, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, San Marino, Slowakije, Spitsbergen, Sri Lanka, Tsjechië, Venezuela, Verenigd Koninkrijk (UK), Zweden, Zwitserland.