Las Fallas
Land / gebied: Spanje (Valencia)
Soort: Traditioneel, Folkloristisch (Festival)
Spanje La fiesta de las Fallas de Valencia. 'Las Fallas' is een traditioneel feest ter ere van Sint Jozef dat ieder jaar in de eerste weken van maart in Valencia wordt gevierd.

Las FallasHoewel 'Las Fallas' officieel op de laatste zondag van februari begint (La Crida), vinden de belangrijkste festiviteiten plaats tussen 15 en 19 maart.

De term 'fallas' verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. De beelden bestaan uit een basisstructuur en een aantal 'ninots' (poppen die personages voorstellen). Sommige 'fallas' zijn enorm en kunnen zelfs 30 meter hoog zijn en tientallen poppen bevatten.

'Las Fallas' begint officieel op de laatste zondag van februari met het openingsfeest 'La Crida' en eindigt op 19 maart met 'La Cremà' - het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden. Dit gaat door tot diep in de nacht en vormt het hoogtepunt van het festival.

Hoewel er gedurende de hele periode feestgevierd wordt, barsten de grootste feesten los tijdens de laatste vijf dagen. Van 15 t/m 19 maart is het een week lang één groot feest. Overal in de stad zijn er muziekoptredens, dj's, paella-kookwedstrijden op straat, veel drank, churros en heel veel vuurwerk. Verder zijn er veel optochten met verschillende thema's en vindt er van 1 t/m 19 maart dagelijks om 14:00 uur 'La Mascletà' plaats, een 7 minuten durend heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes en variërende volumes ontploft.

Belangrijke momenten tijdens 'Las Fallas':
  • laatste zondag van februari - La Crida - officiële opening met vuurwerk en een lichtshow
  • 15 maart - La Plantà (opbouw van de beelden)
  • 16 maart - jurering van de kunstwerken

Las Fallas
  • 17 en 18 maart - L'Ofrena de flors (La Ofrenda) - parades in traditionele klederdracht door de straten van Valencia om bloemenoffers te brengen aan Virgen de los Desamparados (La Geperudeta, de heilige maagd van de hulpbehoevenden)

Las Fallas
  • 18 maart - Nit del Foc - de nacht waarop de grootste vuurwerkshow plaatsvindt, die twintig minuten duurt
  • 19 maart - Cabalgata del fuego - vuuroptocht waarmee het vuur de stad in wordt gebracht om later in de avond de 'fallas' mee in brand te steken

Las Fallas
  • 19 maart - La Cremà - vanaf 22:00 uur worden de beelden in brand gestoken, het absolute hoogtepunt van de festiviteiten

• Eind 2016 is het festival tot immaterieel cultureel werelderfgoed verklaard door UNESCO.

Officiële website: fallas.com (Spaanstalig)