zaterdag 24 juli 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Losar (Tibetaans Nieuwjaar)
Datum:
12 t/m 14 februari 2021
3 t/m 5 maart 2022

Losar (Tibetaans Nieuwjaar)

Datum: donderdag 3 t/m zaterdag 5 maart 2022
Land / gebied: Tibet
Religie: Boeddhisme
TibetBoeddhisme Nieuwe maan in februari / maart. 'Losar' is het 'Tibetaanse Nieuwjaar' en de belangrijkste feestdag in Tibet. De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet.

Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is aan religieuze zaken gewijd. Er worden grote thangka's in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chaang (gerstebier) gedronken.

Het Chinees Nieuwjaar valt meestal in dezelfde periode, maar soms ook een maand eerder (de Chinese en Tibetaanse kalender zijn verschillend). In andere landen vieren boeddhisten van de Mahayana-stroming Boeddhistisch Nieuwjaar meestal veertien dagen eerder (volle maan in januari).

Een feestdag in Bhutan, Nepal, Tibet.

Verder lezen

Zie ook

Actueel

Komende feesten