Oud en nieuw in verschillende culturen

Gelukkig Nieuwjaar
Bonne Année
Bonan Novjaron
Felice Anno Nuovo
Oud en nieuw

In alle culturen wordt het nieuwe jaar op een feestelijke manier ingeluid. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat jaartelling cultureel bepaald is. Niet voor alle mensen op de wereld begint met het vuurwerk op Oudejaarsavond (de nacht van 31 december op 1 januari) het jaar 2024. Als ze in een westers land wonen kan het goed zijn dat ze meedoen met de feestelijkheden. Maar voor meer dan de helft van de wereldbevolking geldt er een andere datum die het begin van hun nieuwe jaar aankondigt.

• Chinezen vieren Nieuwjaar met Chinees Nieuwjaar (januari/febrauri).
  • Moslims vieren Nieuwjaar op de eerste dag van de maand Muharram.
  • Joden vieren Nieuwjaar op Rosj Hasjana (eind september).
  • Hindoes vieren Nieuwjaar tijdens Holi (februari/maart).

In oude Perzische landen wordt op 20 / 21 maart met Noroez Nieuwjaar gevierd.

2024 is het jaar 4720 / 4721 volgens de Chinese kalender
2024 is het jaar 1445 / 1446 volgens de Islamitische kalender
2024 is het jaar 5784 / 5785 volgens de Joodse kalender
2024 is het jaar 2080 / 2081 volgens de Hindoeïstische kalender

Chinees Nieuwjaar

10 februari 2024
Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch'un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

Verder lezen >

Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)

7 juli 2024
1 Muharram. Op de eerste dag van de islamitische maand Muharram begint het Islamitisch Nieuwjaar en herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 n. Chr. de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Het is voornamelijk een feestdag die gevierd wordt in de moskee. Met Asjoera (De tiende dag) wordt pas echt nieuwjaar gevierd.

Verder lezen >

Noroez (Perzisch Nieuwjaar)

Nowruz Day. 'Noroez' betekent 'nieuwe dag' en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag. Het Perzisch Nieuwjaar valt jaarlijks op 19, 20 of 21 maart (op de eerste dag van de lente, wanneer de dag en de nacht precies even lang zijn). Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan. Vaak zijn de mensen de volgende 1 of 2 dagen ook vrij. Het is geen feestdag met een islamitische grondslag, maar wordt door veel moslims (ook in Nederland) gevierd. Tevens wordt het gevierd door Koerden in Irak en Turkije.

Verder lezen >

Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)

3 en 4 oktober 2024
1 en 2 Tisjri. De eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie, de zevende maand van de joodse kalender, is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: 'Hoofd van het Jaar', Jom Teroe'a, de dag van het Bazuingeschal.

Verder lezen >

Holi

25 maart 2024
1 Krisjna Chaitra. Holi Phagwa. In februari/maart, op de eerste dag van de maand Chaitra, vieren hindoes Holi. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. Een belangrijke feestdag in grote delen van India en andere landen met een grote hindoeïstische gemeenschap. In Suriname is dit een nationale feestdag. Het Holi-feest vindt vijf weken na het planten van de 'holika' op Vasant Panchami plaats. De avond voorafgaand aan Holi is Holika Dahan en wordt de brandstapel in brand gestoken.

Verder lezen >

Hindoe Nieuwjaar

9 april 2024
Gudi Padwa. Ugadi. Marathi Nieuwjaar. Ugadi (ook bekend als 'Yugadi' en 'Samvatsaradi') is het Hindoe Nieuwjaarsfeest dat door de Kannadiga en Telugu gemeenschappen in India en Mauritius wordt gevierd tijdens de nieuwe maan van de maand Chaitra. De meeste hindoes vieren veertien dagen eerder met Holi nieuwjaar.

Verder lezen >

Boeddhistisch Nieuwjaar (Mahayana)

25 januari 2024
In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari.

Verder lezen >

Boeddhistisch Nieuwjaar (Theravada)

24 april 2024
In landen die het Theravada boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in april.

Verder lezen >

Losar (Tibetaans Nieuwjaar)

10 t/m 12 februari 2024
Nieuwe maan in februari / maart. 'Losar' is het 'Tibetaanse Nieuwjaar' en de belangrijkste feestdag in Tibet. De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet. Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

Verder lezen >

Oud en nieuw in andere culturen