Tết Nguyên Đán (Vietnamees Nieuwjaar)
Land / gebied: Vietnam
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel
Vietnam Een van de belangrijkste feestdagen in Vietnam is het nieuwjaarsfeest 'Tết Nguyên Đán', waarmee de komst van het nieuwe jaar en de lente gevierd wordt. 'Vietnamees Nieuwjaar' duurt drie dagen en begint de voorgaande avond. De meeste Vietnamezen zijn ruim een week vrij.

Een maand eerder bereidt iedereen het feest alvast voor. Tijdens de feesttijd worden de huizen versierd, wordt vuurwerk afgestoken en zijn er draken- en leeuwendansen en feestelijke markten. Bij het familiealtaar worden aan de voorouders offers gebracht. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren en zogenaamd 'gelukkig geld': geld in een rood, mooi versierd zakje, dat de kinderen krijgen nadat zij voor hun voorouders een wens hebben gedaan. Verder wordt veel eten bereid en komen families bij elkaar eten. Het belangrijkste gerecht is 'banh chung' - een soort pastei van vlees en bonen, gewikkeld in een bananenblad.

Meestal in januari/februari, gelijktijdig met het Chinees Nieuwjaar.

Een feestdag in Vietnam.