Oak Apple Day
Land / gebied: Verenigd Koninkrijk (Engeland)
Soort: Folkloristisch (Ludiek feest)
Verenigd Koninkrijk 'Restoration Day' (Restauratiedag) - beter bekend als 'Oak Apple Day' (Dag van de Galappel) of 'Royal Oak Day' (Dag van de Koninklijke Eik) - was een Engelse nationale feestdag, die tot 1859 jaarlijks op 29 mei werd gevierd, ter herdenking van het herstel van de Engelse monarchie in mei 1660.

Vernoemd naar de gebeurtenis tijdens de Engelse Burgeroorlog toen de toekomstige koning Karel II van Engeland zich in een eikenboom verborgen hield. Die boom werd later 'Royal Oak' (Koninklijke Eik) genoemd.

Festiviteiten hadden weinig te maken met het herstel van de monarchie. Traditioneel werden op deze dag door mensen galappels of takjes met eikenbladeren gedragen. Een ieder die dat niet deed, werd bekogeld met vogeleieren of gegeseld met brandnetels. 'Oak Apple Day' wordt vandaag de dag in sommige streken van Engeland nog steeds op folkloristische wijze gevierd met een processie met eikentakken of grote bloemstukken.

Ook bekend als: Shick Shack Day / Oak and Nettle Day.

Een feestdag in het Verenigd Koninkrijk (UK).