zaterdag 18 september 2021

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.1 Mei (May Day)
Datum:
jaarlijks op 1 mei

1 Mei (May Day)

Datum: zondag 1 mei 2022
Land / gebied: Wereld
Soort: Traditioneel
Religie: Natuurgodsdienst
Op de eerste dag van de maand mei wordt 'May Day' (Festividad de los Mayos / Calendimaggio) in Europa en Noord-Amerika gevierd, een traditioneel plattelandsfeest. Het betekent het einde van de lange, strenge winter.

Muziek en bloemen zijn heel belangrijk tijdens het feest. In speciale jurken dansen kinderen rond een reusachtige, gestreepte meiboom. De meiboom is een grote paal die men in de grond neerzet en versiert met wol enzovoort. Rond die paal worden tijdens de 'Dag van Mei' volksdansen gedanst. Er hangen lange linten aan, die men door het dansen rond de paal vlecht (iedereen neemt dan een lint vast). Daarna draait men zich om en danst weer naar buiten. De linten worden weer langer en stellen op die manier het lengen van de dagen voor: het is lente.

Daarbij kleedt men zich in het wit of roze en maakt men kransen van bloemen. Die worden in haar haar gestoken. Er wordt tijdens het feest ook een May Queen (Meikoningin) gekozen.

Een feestdag in Åland, Canada, Estland, Finland, Verenigd Koninkrijk (UK), Verenigde Staten (USA).

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten