Onafhankelijkheidsdag Djibouti
Land / gebied: Djibouti
Djibouti De Republiek Djibouti riep op 27 juni 1977 zijn onafhankelijkheid van Frankrijk uit.

Buurland Somalië verkreeg in 1960 zijn onafhankelijkheid. Twee jaar eerder mochten de inwoners van Frans Somaliland stemmen over de vraag of zij wilden opgaan in het buurland Somalië of onderdeel wilden blijven van Frankrijk. Een meerderheid stemde ervoor om bij Frankrijk te blijven.

Frankrijk negeerde in 1966 de oproep van de Verenigde Naties om Frans Somaliland zijn onafhankelijkheid te geven.

Na een bezoek van de Franse president Charles de Gaulle werd besloten tot een nieuw referendum. Een meerderheid stemde er wederom voor om bij Frankrijk te blijven.

In de jaren daarna groeide bij Frankrijk ook de bereidheid de laatste kolonie in Afrika onafhankelijkheid te geven. Bij een derde referendum in juni 1977 stemde 98,8 procent van de bevolking voor onafhankelijkheid.

De eerste president van het nieuwe land was de Somaliër Hassan Gouled Aptidon.

Een feestdag in Djibouti.