Overlijden ayatollah Khomeini
Land / gebied: Iran
Iran Overlijden ayatollah KhomeiniOp 14 Khordad van de Iraanse kalender (wat overeenkomt met 4 juni 2024) wordt jaarlijks het overlijden van Ruhollah Khomeini herdacht. Khomeini (24 september 1902 - 3 juni 1989) was een Iraans ayatollah (de hoogste geestelijke rang binnen het sjiisme) en de leider van de Iraanse Revolutie in 1979.

Van 1979 tot 1989 stond hij aan de macht in Iran en vormde het land om naar een streng islamitisch-fundamentalistische staat.

Khomeini ligt begraven ten zuiden van Teheran. Rondom zijn graf is een groot mausoleum gebouwd, waar gelovigen komen bidden. De torens van dit mausoleum zijn 91 m hoog, een verwijzing naar zijn leeftijd (in maanjaren volgens de islamitische kalender).

Khomeini werd in 1979 door het Amerikaanse opinieblad Time tot "Man of the Year" uitgeroepen. Volgens het tijdschrift was hij het gezicht van de islam in de westerse populaire cultuur.

Een feestdag in Iran.