dinsdag 22 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Overlijden ayatollah Khomeini
Datum:
jaarlijks op 4 juni

Overlijden ayatollah Khomeini

Datum: vrijdag 4 juni 2021
Land / gebied: Iran
Iran Overlijden ayatollah KhomeiniOp 14 Khordad van de Iraanse kalender (wat overeenkomt met 4 juni 2020) wordt jaarlijks het overlijden van Ruhollah Khomeini herdacht. Khomeini (24 september 1902 - 3 juni 1989) was een Iraans ayatollah (de hoogste geestelijke rang binnen het sjiisme) en de leider van de Iraanse Revolutie in 1979.

Van 1979 tot 1989 stond hij aan de macht in Iran en vormde het land om naar een streng islamitisch-fundamentalistische staat.

Khomeini ligt begraven ten zuiden van Teheran. Rondom zijn graf is een groot mausoleum gebouwd, waar gelovigen komen bidden. De torens van dit mausoleum zijn 91 m hoog, een verwijzing naar zijn leeftijd (in maanjaren volgens de islamitische kalender).

Khomeini werd in 1979 door het Amerikaanse opinieblad Time tot "Man of the Year" uitgeroepen. Volgens het tijdschrift was hij het gezicht van de islam in de westerse populaire cultuur.

Een feestdag in Iran.

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Zie ook

Actueel

Komende feesten