Victoria de Boquerón
Land / gebied: Paraguay
Soort: Nationale feestdag
Paraguay Jaarlijks wordt in Paraguay op 29 september de overwinning van de Slag van Boquerón gevierd met een officiële feestdag waarop scholen, winkels en overheidsinstellingen gesloten zijn. De dag herdenkt een van de belangrijkste veldslagen van de Chaco-oorlog.

De Chaco-oorlog vond plaats tussen Bolivia en Paraguay van 9 september 1932 tot 12 juni 1935. Beide landen wilden controle hebben over het Chaco Boreal waar aardolie in de grond zou zitten.

De Slag van Boquerón vond plaats van 9 tot 29 september 1932 en was de eerste grote veldslag van de oorlog. Nadat Bolivia in juli 1932 de buitenpost van Boquerón had bezet, begon Paraguay een tegenoffensief om te voorkomen dat het Boliviaanse leger al zijn troepen kon mobiliseren. In eerste instantie hielden de Bolivianen stand, maar een tekort aan water, voedsel, munitie en medicijnen verzwakten hen uiteindelijk. De Bolivianen gaven zich gewonnen op 29 september 1932.

Boquerón is een departement van Paraguay, waar zich de meeste kolonies van mennonieten bevinden en door een derde van de bevolking Duits wordt gesproken.

Een feestdag in Paraguay.