Dag van de Vlag (Sint Eustatius)
Land / gebied: Nederland, Sint Eustatius
Sint Eustatius Statia Day / Statia Dag. Jaarlijks op 16 november is de 'Dag van de Vlag' een officiële feestdag in de bijzondere gemeente Sint Eustatius. Ter herinnering aan de aanname van de vlag van Sint Eustatius in 2004.

Het eiland Sint Eustatius is een van de Bovenwindse Eilanden en was tot 2010 onderdeel van de Nederlandse Antillen. Toen de Nederlandse Antillen ontbonden werden, werd het samen met Bonaire en Saba een bijzondere gemeente van Nederland.

De vlag van Sint Eustatius werd aangenomen op 16 november 2004. De vlag is verdeeld in vier vijfzijdige blauwe vlakken met een rode rand. In het midden is een witte ruit met daarin in het groen de contouren van het eiland, de vulkaan The Quill, en een vijfpuntige gouden ster.

De 'Dag van de Vlag' van Sint Eustatius staat ook bekend als Statia Day, omdat de bewoners het eiland liefkozend "Statia" of "Statius" noemen.

Op de nationale feestdag van Sint Eustatius staat het erfgoed en de cultuur van het eiland centraal. Traditiegetrouw wordt er door Statianen teruggekeken op de roemrijke geschiedenis van de 'Golden Rock' als knooppunt in de 18e-eeuwse wereldhandel. Ook wordt er naar de toekomst gekeken. Er zijn vlaggenceremonies, officiële toespraken, optochten en andere evenementen. Rond 15 november zijn er de hele week talloze festiviteiten op het eiland.

Een feestdag in Bonaire, Sint Eustatius en Saba, Nederland.