Dag van de IJslandse Taal
Land / gebied: IJsland
IJsland Sinds 1996 wordt er jaarlijks op 16 november - de geboortedag van Jónas Hallgrímsson - stilgestaan bij de IJslandse taal tijdens de 'Dagur Íslenskrar Tungu'.

Jónas Hallgrímsson (16 november 1807 - 26 mei 1845) was een IJslands dichter, auteur en natuurwetenschapper. Hij was een van de stichtende leden van de IJslandse krant Fjölnir, die voor het eerst werd gepubliceerd in Kopenhagen in 1835. Het dagblad werd door Jónas Hallgrímsson en andere nationalistische dichters gebruikt om het nationale gevoel aan te wakkeren bij de IJslandse bevolking in de hoop dat dit zou resulteren in verzet tegen de Deense overheersers.

Jónas Hallgrímsson was een van de meest veelbelovende dichters van IJsland. Hij stierf in 1845 in Kopenhagen na een bloedvergiftiging nadat hij weigerde om te worden opgenomen in het ziekenhuis na een beenbreuk.

Het IJslands is een Noord-Germaanse taal met bijna 330.000 sprekers. Het is de officiële taal van IJsland. De 'Dag van de IJslandse Taal' heeft tot doel het IJslands te beschermen. Door het ministerie van cultuur, wetenschap en onderwijs wordt er jaarlijks een prijs - de Jónas Hallgrímsson Award - uitgereikt aan degene die zich heeft ingezet voor het bevorderen en behoud van de IJslandse taal.

Een feestdag in IJsland.