Dag van de Overwinning
Land / gebied: Cambodja
Soort: Nationale feestdag
Cambodja Op 7 januari wordt er in Cambodja tijdens de 'Dag van de Overwinning op de Genocide' (Victory Day over the Genocidal Regime) uitgebreid stilgestaan bij de genocide die in het land plaatsvond tussen 1975 en 1979.

Officiële vrije dag waarop de slachtoffers worden herdacht en overheidsfunctionarissen toespraken houden. Het vieren van de overwinning op de genocide is voor Cambodjanen erg belangrijk. Ze noemen deze dag ook wel hun "tweede verjaardag".

Vanaf 1975 leidde Pol Pot de Rode Khmer en was hij verantwoordelijk voor de dood van meer dan twee miljoen mensen die werden geëxecuteerd of omkwamen door honger, ziekte en uitputting. Op 7 januari 1979 kwam er een einde aan het regime, nadat Vietnamese troepen Cambodja waren binnengevallen en de Rode Khmer hadden verdreven.

Tijdens de heerschappij van Pol Pot werd het agrarisch socialisme ingevoerd, waardoor stadsbewoners gedwongen werden te verhuizen naar het platteland om op collectieve boerderijen te werken en dwangarbeid te verrichten. De gecombineerde effecten van dwangarbeid, ondervoeding, slechte medische zorg en executies resulteerden in de dood van ongeveer 21% van de Cambodjaanse bevolking. In totaal zijn naar schatting 2 tot 4 miljoen mensen gestorven onder zijn leiderschap.

Een feestdag in Cambodja.