Wereld Luisterdag
Soort: Ecologisch
Sinds 2010 wordt er op 18 juli met de 'Wereld Luisterdag' (World Listening Day) extra aandacht gevraagd voor de akoestische omgeving van de mens die bestaat uit geluiden van de natuur, de dieren en de mens zelf. Het menselijk bewustzijn over de eigen leefomgeving kan op deze dag vergroot worden door er eens aandachtig naar te luisteren.

'World Listening Day' is een initiatief van het World Listening Project (WLP), een organisatie die zich richt op het begrijpen van de wereld en haar natuurlijke omgeving door middel van geluidsopnamen (akoestische ecologie / soundscape).

De datum van 18 juli werd gekozen ter ere van de geboortedag (in 1933) van R. Murray Schafer, een Canadese componist, muziekpedagoog, schrijver, beeldend kunstenaar, filosoof en milieuactivist. Schafer wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne studie van de akoestische ecologie en is vooral bekend van het 'World Soundscape Project'.