Internationale Dag tegen Lawaai
Land / gebied: Internationaal
De 29e editie van de 'Internationale Dag tegen Lawaai' (International Noise Awareness Day) wordt in 2024 gehouden op woensdag 24 april. Deze dag heeft tot doel het bewustzijn te vergoten over de impact van geluid op de gezondheid en het welzijn van mensen.

We leven in een lawaaiige omgeving. Voortdurend worden we omringd door (ongewenste) geluiden. Dat kan variëren van relatief rustig tot onaangenaam hard.

Regelmatige blootstelling aan langdurig hard geluid (lawaai) leidt vaak tot gehoorschade met als gevolg tinnitus (oorsuizen), gehoorverlies of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Ook kan geluidshinder de bloeddruk verhogen en angst, slapeloosheid en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Mensen worden aangemoedigd op deze dag iets te doen aan hinderlijke geluiden in hun eigen leefomgeving.

De 'Internationale Dag tegen Lawaai' is een initiatief uit 1996 van de Amerikaanse organisatie Center for Hearing and Communication (CHC). In Duitsland is deze dag bekend als de Tag gegen Lärm.

Heb jij last van lawaai? Kijk dan ook eens op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG).

Op de laatste zondag van oktober vindt in Nederland de Dag van de Stilte plaats.