Al-Quds Dag
Soort: Protestdag
Religie: Islam
Islam Op deze dag wordt door moslims wereldwijd solidariteit getoond met het Palestijnse volk. Antizionistische dag, ingesteld i.h.k.v. de lastercampagne tegen de staat Israël door ayatollah Khomeini in 1979.

Iedere laatste vrijdag van de maand Ramadan worden er in Iran en sommige andere islamitische landen op 'Al-Quds Dag' (Jeruzalemdag) betogingen gehouden tegen het zionisme, de regering van Israël en de bezetting van Jeruzalem.

Tegenhanger van Jom Jeroesjalajiem (Jeruzalemdag). Beide dagen zijn omstreden.

Aanleiding voor de felle protesten was de Zesdaagse Oorlog (5 t/m 10 juni 1967) tussen Israël en zijn Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Israël behaalde een beslissende overwinning en veroverde de Gazastrook en Sinaï op Egypte, de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) op Jordanië en de Hoogten van Golan op Syrië.

Quds (Al-Quds) is de Perzische en Arabische naam voor de stad Jeruzalem. De meeste mensen in de Arabische wereld geloven dat Jeruzalem bij het Palestijnse volk hoort.

'Al-Quds Dag' is de dag van internationale solidariteit van moslims tegen het bestaan ​​van de staat Israël en ter ondersteuning van de islamitische bevolking in Palestina. Vooral in Iran worden er massaal (antisemitische) leuzen geuit tegen Israël. Maar ook Saudi-Arabië (de aartsvijand van Iran), de Verenigde Staten en andere landen die de Joodse staat erkennen, moeten het ontgelden.

In het Midden-Oosten, West-Europa en Amerika vinden er op deze dag ook (iets mildere) protesten plaats door politiek geëngageerde moslims.

Ook: Quds Dag / Wereld Quds Dag / Quds Day / International Quds Day.

Een protestdag in Iran.