Jom Jeroesjalajiem (Jeruzalemdag)
Land / gebied: Israël (Joden)
Religie: Jodendom
IsraëlJodendom 28 Ijar. Eenwording van Jeruzalem. Meest recente Joodse feestdag. Herdenking van de inname van de oude stad Jeruzalem (Al-Quds) op 7 juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog. 'Jom Jeroesjalajiem' (Jeruzalemdag) wordt jaarlijks op de 28-ste dag van de joodse maand Ijar gevierd.

Nadat Israël in 1948 onafhankelijk was geworden, werd de jonge staat aangevallen door omringende landen. Jordanië veroverde het oostelijk deel van Jeruzalem dat het tot 1967 bezette. Pas in juni 1967 in de Zesdaagse Oorlog verkreeg Israël de zeggenschap over de Oude Stad van Jeruzalem, de Westelijke Tempelmuur en de Tempelberg (waarvan het het beheer liet aan de islamitische waqf). Sindsdien wordt op 28 Ijar de hereniging van Jeruzalem 'Jom (Ichoed) Jeroesjalajiem' gevierd. Valt 28 Ijar op vrijdag of sjabbat dan wordt de viering verplaatst naar de daaraan voorafgaande donderdag. Ook: Yom Yerushalayim.

Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp (Jeruzalem) roept de dag veel weerstand op bij Palestijnen. Geregeld worden Joden aangevallen tijdens of rond de datum van het feest. Door de regering van Iran is de antizionistische Al-Quds Dag (Jeruzalemdag) ingesteld, waarop geprotesteerd wordt tegen de inname van de oude stad Jeruzalem.

Een feestdag in Israël.