Ooit was Schildpad een van de snelste dieren van het bos en hield hij met iedereen weddenschappen. Zo wedde hij een keer met Tapir: Wie het eerst bij de katoenboom kankantri is en terug. Ze trokken een streep in het zand voor de start en Anansi Superspin, die als scheidsrechter optrad, riep: "Op uw plaatsen. Klaar. Af!" Schildpad Sekrepatoe stoof er vandoor en won glansrijk.
"Het ligt aan mijn schoenen," klaagde Tapir Bofroe. "Onzin," zei Schildpad Sekrepatoe, "ik ben nu eenmaal altijd eerst." - "Ik heb langzame schoenen," hield Tapir Bofroe vol. "Als ik zulke snelle schoenen als jij had, won ik ook elke wedstrijd. Wil je het zien?" - "Hoe dan?" wilde Schildpad Sekrepatoe weten. "Als we ruilen, kan ik het bewijzen." Schildpad Sekrepatoe aarzelde.
"Kom, Sekrepatoe," zei Anansi, "leen hem jouw schoenen, jij bent toch de snelste." Met tegenzin trok Schildpad Sekrepatoe zijn race-schoenen uit. "Je mag ze vijf minuten aanhouden, dan wil ik ze terug." - "Ik heb ze maar een minuut nodig om te winnen," zei Tapir Bofroe en hij stapte in de schoenen van Schildpad Sekrepatoe en racete weg. Bij de katoenboom kankantri draaide hij niet om, hij rende maar door. "Hé! Stop!" riep Schildpad Sekrepatoe die amper vooruit kwam in Tapirs langzame schoenen. "Kom terug, geef me m'n schoenen terug." Maar Tapir Bofroe was uit het gezicht verdwenen en hij is nog steeds een van de snelste dieren.
"Het is jouw schuld," mopperde Schildpad tegen Anansi, "jij zei dat ik het doen moest." - "Maar jij was toch altijd eerst," wierp Anansi tegen. "Konijn Konkoni en jij zijn de snelsten." Dat is zo, dacht Schildpad Sekrepatoe en hij schuifelde naar het huis van Konijn en riep: "Konkoni, zullen we weer eens hardlopen? Wedden dat ik van je win!" - "Ik wed niet meer met jou," zei Konijn Konkoni. "Ik heb laatst van je gewonnen, maar je wou me niet betalen." - "Dan wedden we toch om nieuwe schoenen!" zei Schildpad Sekrepatoe. Maar helaas... Konijn wilde echt niet. Zodoende moest Sekrepatoe voor altijd zijn snelle schoenen missen.
*   *   *
Samenvatting
Een fabel uit Suriname. In deze Surinaamse versie van de haas en de schildpad wordt uitgelegd waarom schildpad het traagste dier is. Anansi speelt een kleine rol.
Toelichting
Hier gaat een indiaans verhaal van de Trios over in een bekende anansi-tori. In een vertelling van de Karaïben pakt Hert de schoenen van Schildpad af; daarom is Hert nu een echte hardloper en Schildpad zo langzaam. Zie ook het verhaal De haas en de schildpad.
Meer verhalen van Anansi