De hommel

De hommelOp een keer gaf de zevenkoppige reus Delbegen aan de hommel het volgende bevel: "Steek ieder levend wezen dat je ontmoet, proef van wie het vlees het beste smaakt, en kom me dat vertellen."
De hommel gehoorzaamde en vloog over de aarde. Hij stak ieder levend wezen dat hij ontmoette: de hond, de kat, de tijger, het paard, het varken, de haan, de koe, het hert en ook de mens. "Ik proef het al!" zong de hommel. "De mens smaakt het beste. Mensenvlees spant de kroon!"
"Alsjeblieft, beste hommel, vertel het niet aan Delbegen," riepen de mensen. "Hij zal ons allemaal verslinden!"
Maar de hommel trok zich daar niets van aan en bleef zingen: "Mensenvlees spant de kroon! Mensenvlees spant de kroon!"
"Genoeg!" riep de dappere Saartak-Pai. Hij greep de hommel bij zijn vleugels en rukte hem snel zijn tong uit zijn keel. Zonder tong kwam de hommel terug bij de zevenkoppige reus Delbegen.
"Van wie heeft het vlees de beste smaak?" brulde de reus. De hommel had zijn tong verloren en kon niets anders uitbrengen dan: "M-m-m-m-m-m-m-m-m-m-m-m-m-m-m-m!" En tot op de dag van vandaag is daar geen verandering in gekomen.
*   *   *
Samenvatting
Een Chakassische volksvertelling over het gezoem van de hommel. De hommel moet van een zevenkoppige reus uitzoeken van welk wezen het vlees het lekkerste is. Dat blijkt mensenvlees te zijn, maar de mensen willen niet dat de reus dat te weten komt. Ze pakken de hommel vast en rukken zijn tong uit.
Toelichting
Uit Chakassië (een autonome republiek in de Russische Federatie, gelegen in het zuiden van Midden-Siberië). Vergelijk met Waarom de mensen van de zwaluw houden, maar de slang haten.
Bron
"Sprookjes en vertellingen uit Rusland" vertaald en bewerkt door Hans Werner. Deltos Elsevier, Amsterdam/Brussel, 1972. ISBN: 90-10-30122-2