Het biggetje Bengel

Er was eens een oude vrouw, die in geen zeven jaar haar huisje geveegd had. Toen ze het deed vond ze een dubbeltje en voor dat dubbeltje kocht ze zich een biggetje. En dat biggetje heette Bengel. Toen Bengel 's avonds in huis moest komen, riep de vrouw: "Bengel, in!" Maar Bengel wou niet naar binnen.
Toen ging ze naar de hond en zei: "Hondje, wil je Bengel bijten? Want Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei het hondje.
Toen ging ze naar de knuppel en zei: "Knuppel, wil je 't hondje slaan? Want het hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei de knuppel.
Toen ging ze naar het vuur en zei: "Vuurtje, wil je knuppel branden? Want knuppel wil geen hondje slaan en hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei het vuur.
Toen ging ze naar het water en zei: "Water, wil je het vuurtje blussen? Want vuurtje wil geen knuppel branden, knuppel wil geen hondje slaan, hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei het water.
Toen ging ze naar de os en zei: "Os, wil je het water drinken? Want water wil geen vuurtje blussen, vuurtje wil geen knuppel branden, knuppel wil geen hondje slaan, hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei de os.
Toen ging ze naar de slager en zei: "Slager, wil je de os slachten? Want de os wil geen water drinken, water wil geen vuurtje blussen, vuurtje wil geen knuppel branden, knuppel wil geen hondje slaan, hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei de slager.
Toen ging ze naar het touw en zei: "Touw, wil je de slager ophangen? Want de slager wil de os niet slachten, de os wil geen water drinken, water wil geen vuurtje blussen, vuurtje wil geen knuppel branden, knuppel wil geen hondje slaan, hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei het touw.
Toen ging ze naar de muis en zei: "Muis, wil je het touw doorbijten? Want het touw wil geen slager ophangen, de slager wil de os niet slachten, de os wil geen water drinken, water wil geen vuurtje blussen, vuurtje wil geen knuppel branden, knuppel wil geen hondje slaan, hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Nee," zei de muis.
Toen ging ze naar de kat en zei: "Kat, wil je de muis opeten? Want de muis wil geen touw doorbijten, het touw wil geen slager ophangen, de slager wil de os niet slachten, de os wil geen water drinken, water wil geen vuurtje blussen, vuurtje wil geen knuppel branden, knuppel wil geen hondje slaan, hondje wil geen Bengel bijten en Bengel wil niet binnenkomen." - "Ja!" zei de kat.
En de kat at de muis op, de muis beet het touw door, het touw hing de slager op, de slager slachtte de os, de os dronk het water, het water bluste het vuurtje, het vuurtje brandde de knuppel, de knuppel sloeg het hondje, het hondje beet Bengel en toen wilde Bengel eindelijk naar binnen.
*   *   *
Samenvatting
Een grappig sprookje over een varkentje dat niet wil binnenkomen. Een oude vrouw probeert haar varkentje Bengel met behulp van allerlei voorwerpen, dieren en mensen binnen te laten komen, maar niets of niemand wil behulpzaam zijn.