Çocuk Bayrami (Feest van de kinderen)
jaarlijks op 23 april

Datum: zondag 23 april 2017
Land / gebied: Turkije
Soort: Modern
Turkije Elk jaar op 23 april. Kinderdag. Turkse nationale feestdag.

Çocuk Bayrami (Feest van de kinderen)Op 23 april 1920 kwam in Ankara voor het eerst een nationaal parlement bijeen. Atatürk had de onafhankelijkheidsoorlog geleid en riep deze dag uit tot Dag van het Kind, ter nagedachtenis van de omgekomen kinderen in de oorlog. Kinderen krijgen veel aandacht, hebben geen les, en mogen bijvoorbeeld op plaatsen van bestuursambtenaren zitten. Het is meer een schoolfeest dan een familiefeest.

Er zijn veel (verklede) optochten en volksdansen. De kinderen dragen gedichten voor, dansen en zingen. Bij de lepeldans bijvoorbeeld hebben ze in iedere hand twee lepels die ze tegen elkaar tikken. De viering geeft ook aandacht aan Atatürk, de revolutie en de 23e april. In Turkije hebben de kinderen ook op 24 april vrij om uit te rusten.

Kinderdag is een feestdag die in verscheidene landen wordt gehouden. In veel landen op 1 juni, maar er zijn landen die andere data aanhouden. Turkije was de eerste moderne staat die in 1920 een Kinderdag invoerde.

Een feestdag in Turkije.