Dag van de Grondwet
Land / gebied: Noord-Korea
Soort: Nationale feestdag
Noord-Korea Het invoeren van de Noord-Koreaanse grondwet op 27 december 1972 wordt jaarlijks met een officiële vrije dag gevierd. Tijdens de 'Dag van de Grondwet' (제헌절) worden er toespraken, ceremonies en parades gehouden waarbij de Noord-Koreanen hun leiders Kim Il-sung, Kim Jong-il en Kim Jong-un eren.

Noord-Korea heeft een grondwet uit 1972 (herzien in 1992, 1998, 2009 en 2012) die in veel opzichten typisch is voor communistische landen. Het leiderschap van de Koreaanse Arbeiderspartij wordt hierin expliciet erkend. De partij beheerst de uitvoerende macht, die sinds 1992 berust bij de Nationale Defensiecommissie van de Democratische Volksrepubliek Korea. De positie van de Nationale Defensiecommissie is bij de grondwetswijziging van september 1998 verder versterkt. Leider Kim Jong-un is opperbevelhebber van het leger, algemeen secretaris van de Koreaanse Arbeiderspartij en voorzitter van de Nationale Defensiecommissie. In de laatste grondwetswijziging omschrijft Noord-Korea zich als nucleaire staat.

Grondwettelijk is de uitvoerende macht ondergeschikt aan het parlement, de Hoge Volksvergadering, die echter geen feitelijke macht heeft. Verkiezingen voor de Hoge Volksvergadering, die altijd met 100% van de stemmen verkozen wordt, dienen elke vijf jaar plaats te vinden. De rechterlijke macht is niet onafhankelijk.

Noord-Korea is verdeeld in negen provincies en drie stedelijke gemeenten die direct onder het centrale bestuur vallen (Pyongyang, Nampo en Kaesong).

Een feestdag in Noord-Korea.