Kayin Nieuwjaar
Land / gebied: Myanmar (Karen)
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel
Myanmar Het 'Kayin Nieuwjaar' (of 'Karen Nieuwjaar') wordt in heel Myanmar gevierd, jaarlijks op de eerste dag van de maanmaand Pyatho, de maand die volgt na de rijstoogst (december/januari).

Kayin Nieuwjaar
'Kayin Nieuwjaar' is sinds 2009 een nationale feestdag in Myanmar, maar wordt al vanaf 1938 gevierd. De datum van 'Kayin Nieuwjaar' varieert omdat de Karen een maankalender gebruiken. De Karen baseren hun kalender (en hun nieuwjaarsdag) op het begin van hun historische migratie van Mongolië naar Myanmar meer dan 2700 jaar geleden. Door de eeuwen heen zijn de tradities bewaard. Met 'Kayin Nieuwjaar' wordt het unieke culturele erfgoed gevierd en wordt het behoud van de eigen taal en tradities bevorderd.

Kayin NieuwjaarMet 'Kayin Nieuwjaar' wordt gestoomde, plakkerige rijst gegeten om de nieuwe rijstoogst te vieren. Men draagt traditionele kleding en bezoekt familie en vrienden. Ook worden er traditionele dansen en liedjes opgevoerd en wordt de vlag van Kawthoolei (de gedroomde, onafhankelijke Kayin staat) gehesen. Vooral in de Kayin hoofdstad, Hpa-an, is er een overvloed aan festiviteiten.

Hoewel 'Kayin Nieuwjaar' een etnische feestdag is, wordt het in heel Myanmar gevierd.

Padaung
Tot de Karen behoren ook de Padaung, waarvan de vrouwen vele halsringen dragen, waarmee ze hun nek oprekken.
Voor het Kayin (of Karen) volk begint de jaartelling met de dag waarop de eerste stam vanuit Mongolië zich vestigde in Myanmar (Birma). Ze zijn de op een na grootste etnische minderheid in het land en wonen voornamelijk in het zuidelijke deel van Myanmar.

De Karen zijn ook een van de stammen die het sterkst vechten tegen de overheersende junta van Myanmar. Zij hebben een vrijheidsleger, de Karen National Union (Karen Nationale Unie, KNU). Veel van deze vrijheidsstrijders zijn gevlucht naar de jungles van Myanmar en Thailand.

Meer over het Karen-volk:
  • nl.wikipedia.org/Karen_(volk)