Drakenbootfestival (Duanwu Jie)
Land / gebied: China
Soort: Traditioneel
China Dubbelvijfdag of Dichterfeest. Het Drakenbootfestival (Duanwu Jie) wordt gevierd op de 5e dag van de 5e maand. Een van de belangrijkste feestdagen in de Chinese kalender. In 2024 op maandag 10 juni.

Men herdenkt een Chinees staatsman en dichter uit de derde eeuw, Chu Yuan, die het vertrouwen in en van de keizer verloor.

Drakenbootfestival (Duanwu Jie)Toen hij zich in de Mi Iou-rivier verdronk, ging de bevolking met boten naar hem op zoek. Zij gooiden rijst in de rivier om de vissen te voeren en af te leiden van het lichaam van de dichter. Men herdenkt deze gebeurtenis met bootraces in het hele land. Men eet in blad gewikkelde gestoomde rijst, dzung-dze (of tzung-zu) genaamd.

Het festival is één van de gelegenheden waarop schulden vereffend kunnen worden.

Het Drakenbootfeest vindt plaats op de vijfde van de vijfde maand en is een van de grote jaarlijkse feesten.

Drakenbootfestival (Duanwu Jie)Het huidige Drakenbootfeest in onder Chinezen bekend als het feest waarop men tsung-tzu (in een blad gewikkelde gestoomde rijst) eet en bijvoet (onheil afwerende plant) ophangt bij de voordeur, en waarop in de rivieren roeiwedstrijden met drakenboten worden gehouden. Het traditionele Drakenbootfeest is hiermee al sterk vereenvoudigd, vroeger werd het veel uitgebreider en kleurrijker gevierd.

Het feest dient hier ter herinnering aan de grote dichter QuYüan, want dit is de dag waarop hij, uit teleurstelling over de tijd waarin hij leefde en uit bezorgdheid over de staat, zich in de Milo rivier stortte. Daarom heet deze dag ook wel het 'Dichtersfeest'. Het bereiden van tsung-tzu en de roeiwedstrijden met de drakenboten zijn ook ter nagedachtenis van QuYüan. De overlevering luidt, dat na de dood van Qu Yüan het gewone volk tsung-tzu in het water wierp voor de vissen, zodat ze het lichaam van de dichter niet zouden opeten. Bovendien maakten ze boten gereed om in de Milo rivier naar het lichaam van Qu Yüan te zoeken; zijn lichaam werd nooit gevonden, maar het gebruik is de eeuwen door wel blijven bestaan.

Tegenwoordig is het bereiden van tsung-tzu een vreugdevolle bezigheid geworden waarbij de hele familie verenigd is, en de roeiwedstrijden met de drakenboten zijn nu een sportief soort volksvermaak.

Het verhaal Dubbel Vijf (Duanwu) beschrijft op een uitgebreide manier de tragische geschiedenis van Qu Yuan en met welke gebruiken de Chinese bevolking nog steeds zijn dood herdenken.

Een feestdag in China, Hongkong, Macau, Taiwan, Tibet.