Festa della Repubblica
Land / gebied: Italië
Soort: Nationale feestdag
Italië Festa della RepubblicaNationale feestdag (2 Giugno). Dag van de Republiek. Herdenking referendum ten gunste van de republiek in 1946.

Jaarlijks op 2 juni vieren de Italianen 'Festa della Repubblica' (het feest van de republiek). Op 2 en 3 juni 1946 werd er in Italië een referendum gehouden waarin aan de bevolking gevraagd werd wat voor soort staatsvorm er na de val het fascisme moest komen: een republiek of een monarchie.

Na 85 jaar een koninkrijk te zijn geweest, werd - met 12.717.923 vóór en 10.719.284 stemmen tegen - Italië een republiek. De leden van het koninklijk huis (Savoia) werden verbannen. Pas in 2002 mochten de mannelijke nakomelingen van het huis Savoia Italië weer in. Daarvoor was een wijziging van de grondwet nodig. Op de foto zie je een vrouw met de krant die kopt: "De Italiaanse Republiek is geboren!"

Festa della RepubblicaTwee juni is de enige echte nationale feestdag van Italië, vergelijkbaar met Quatorze Juillet (14 juli, bestorming van de Bastille - Frankrijk) en The 4th of July (4 juli, onafhankelijkheidsdag - Verenigde Staten). Daarna zijn Bevrijdingsdag (25 april) en Dag van de Arbeid (1 mei) het belangrijkst.

Er worden verschillende officiële en plechtige ceremonies gehouden, o.a. een militaite parade over de Via dei Fori Imperiali in Rome.

Vóór de stichting van de Republiek, was de Italiaanse nationale feestdag de eerste zondag van juni, de verjaardag van het Statuto Albertino.

Een feestdag in Europese Unie, Italië.