Geboortedag Imam Jafer Sadiq
Land / gebied: Wereld (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)
Islam 17 Rabi' al-Awwal. Imam Jafer (zoon van Mohammed Al Sadiq) werd geboren op 17-03-83 (17 Rabi' al-Awwal 83) van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 20 april 702 van de westerse kalender. Hij overleed op 15 Shawwal 148 (4 december 765).

Imam Jafer Sadiq of Ja'far al-Sadiq (702 - 765) was een afstammeling van de islamitische profeet Mohammed (via zijn dochter Fatima) en Ali ibn Aboe Talib. Hij wordt beschouwd als de zesde imam van de Twaalf Imams door aanhangers van het sjiisme, alevisme en soefisme.

Door sommigen wordt hij na Imam Ali als de meest intellectuele persoon van de Twaalf Imams beschouwd. Stelde de Jafari-jurisprudentie vast en was ook theoloog. Hij instrueerde veel leerlingen op verschillende gebieden, onder wie ook Abu Hanifa en Malik ibn Anas in "fikh" (islamitische jurisprudentie), Wasil ibn Ata en Hisham ibn Hakam in islamitische theologie en Geber in wetenschap en alchemie.

Volgens sjiitische bronnen vergiftigd in Medina op bevel van kalief Al-Mansur. Begraven in Jannatul Baqi, Medina, Saoedi-Arabië.

Een feestdag in Iran.