vrijdag 25 september 2020

Wereld Feesten Almanak


Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen het coronavirus kunnen feestdagen, herdenkingen en evenementen een aangepaste invulling krijgen, verplaatst worden of in het geheel niet doorgaan. Raadpleeg de officiële kanalen van overheden en organisaties voor de laatste updates.Dag van de Staat
Datum:
jaarlijks op 25 november

Dag van de Staat

Datum: woensdag 25 november 2020
Land / gebied: Bosnië en Herzegovina
Soort: Nationale feestdag
Bosnië en Herzegovina De 'Dag van de Staat' (Dan državnosti Bosne i Hercegovine / Statehood Day) is jaarlijks op 25 november de (nationale) feestdag van de Federatie van Bosnië en Herzegovina.

Ter herinnering aan de aanname van een resolutie uit 1943, waarin Bosnië en Herzegovina verklaart een gelijkwaardig land te zijn voor Serviërs, Bosniërs en Kroaten. Deze resolutie werd aangenomen in 1943, toen Joegoslavië werd bezet en verdeeld tussen Duitsland, Italië, Hongarije en Bulgarije.

De Federatie van Bosnië en Herzegovina (ook wel Moslim-Kroatische Federatie genoemd) is een van de twee entiteiten waaruit de staat Bosnië en Herzegovina bestaat. De andere entiteit is de Servische Republiek.

De 'Dag van de Staat' wordt niet gevierd in de Servische Republiek (Republika Srpska). Die heeft met de Dag van het Vredesverdrag van Dayton zijn eigen nationale feestdag op 21 november.

Een feestdag in Bosnië en Herzegovina.

Zie ook

Actueel

Komende feesten