Onafhankelijkheidsdag Mexico
Land / gebied: Mexico
Soort: Nationale feestdag
Mexico Día de la Independencia. Nationale feestdag. Mexico verklaarde zich in 1810 onafhankelijk van Spanje. Het duurde tot 1821 dat Spanje hiermee instemde.

De voorgaande avond (15 september) worden om 11 uur 's avonds door de president van Mexico "Hidalgo's klokken" geluid in Mexico-Stad.

De oproep tot onafhankelijkheid van Mexico die door Miguel Hidalgo op 16 september 1810 in het dorp Dolores werd gedaan, is bekend onder de naam Grito de Dolores. De naam is een woordspeling: "Grito de Dolores" betekent zowel "schreeuw uit Dolores" als "pijnkreet".

Hidalgo luidde de kerkklokken om mensen bijeen te krijgen, en riep toen op tot onafhankelijkheid van Mexico, de verbanning of arrestatie van alle Spanjaarden in Mexico. Hij eindigde met: "Mexicanos, viva México!"

De Mexicaanse onafhankelijkheid werd uiteindelijk verkregen in 1821. Sindsdien luidt de president van Mexico elk jaar op 15 september om 11 uur 's avonds Hidalgo's klokken (die zich tegenwoordig bevinden in Mexico-Stad) en herhaalt hij Hidalgo's woorden.

Zie ook:
  • Onafhankelijkheidsdag Costa Rica