Roze Zaterdag

Roze Zaterdag

Datum: zaterdag 27 juni 2015
Land / gebied: Nederland (Homoseksuelen)
Soort: Modern

Nederland

Roze ZaterdagRoze Zaterdag is de Nederlandse versie van de Amerikaanse Gay Pride. Dit jaarlijks georganiseerd feest heeft een gezelligheidsaspect maar ook een politiek aspect. Roze Zaterdag wordt in Nederland jaarlijks in een andere stad op de laatste zaterdag van juni gehouden.

In 2014 vindt Roze Zaterdag op zaterdag 5 juli plaats in Eindhoven.

Ontstaan en geschiedenis
Op de laatste zaterdag van juni in 1969 braken er in New York rellen uit, nadat de politie de homobar Stonewall Inn in Christopher Street was binnengevallen. De rellen leidden tot de georganiseerde strijd voor de rechten voor homo's en lesbiennes. Ook in andere landen werden organisaties opgericht.

In Nederland wordt de Roze Zaterdag vanaf 1979 onder die naam gehouden. Ook daarvóór waren er al homodemonstraties. Vanaf 1981 vindt de Roze Zaterdag elk jaar in een andere stad plaats.

Andere roze evenementen in Nederland:
  • Amsterdam Gay Pride - 1e weekeinde in Augustus - met Grachtenparade (Canal Pride) en straatfestivals
  • Nijmegen - Roze Mei Maand - maand mei - met laatste zaterdag in Mei: Roze Mei Feest (NPFD / voorheen Nijmeegse Potten en Flikkersdag)
  • Den Haag - Roze Lente - in de 2 juni weken voorafgaand aan de Roze Zaterdag - in Basta!
  • Utrecht - Midzomergrachtfestival - 10 dagen in juni - met MegaPann-feest en MidZomerGracht-spektakel.

• Roze ZaterdagFoto gemaakt door P. Goumans op Roze zaterdag 2005 in Nijmegen.

Zie ook Roze Zaterdag in België: The Belgian Pride