Paarse Vrijdag
Land / gebied: Nederland
Nederland 'Paarse Vrijdag' wordt in 2024 op vrijdag 13 december gehouden. 'Paarse Vrijdag' is een dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren. Deze dag werd voor het eerst gehouden in 2010 en vindt in Nederland plaats op de tweede vrijdag van december.

Paarse Vrijdag
In Nederland wordt 'Paarse Vrijdag' georganiseerd door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA) van homobelangenorganisatie COC. Dit met name omdat uit onderzoek is gebleken dat het op de helft van de scholen niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en het aantal zelfmoorden onder homoseksuele jongeren vijf keer hoger ligt dan bij heterojongeren.

Anders dan in de Verenigde Staten en Canada vindt 'Paarse Vrijdag' in Nederland niet op de derde vrijdag van oktober plaats, maar op de tweede vrijdag van december, mogelijk omdat 11 oktober al Coming-Outdag is.

In 2012 werd tijdens 'Paarse Vrijdag' op 450 van de 680 middelbare scholen in Nederland opgeroepen om paars te dragen als uiting tegen homo- en transfobie. Ook werden er 120.000 paarse polsbandjes uitgedeeld en voorlichtings/promotiefilmpjes vertoond. In 2013 deden 500 van de 680 middelbare scholen mee aan 'Paarse Vrijdag'. Vanaf 2020 doen ook basisscholen mee aan deze actiedag.

In Vlaanderen wordt er op of rond 17 mei (Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie) door leerlingen en leerkrachten op middelbare scholen paars gedragen uit solidariteit met de LGBTQ+-gemeenschap.