Zomercarnaval Rotterdam
Land / gebied: Nederland (Rotterdam)
Soort: Evenement
Nederland Rond de laatste zaterdag van juli is het in hartje Rotterdam Zomercarnaval: drie dagen passie, vuur, pracht en praal. Uitgegroeid van een kleinschalig feestje tot het grootste evenement van Nederland waarin meer dan 30 culturen vertegenwoordigd zijn.

De Zomercarnaval Straatparade - het kleurrijke hoogtepunt van Zomercarnaval - vindt plaats op zaterdag 27 juli 2024. Deze grote optocht door het centrum van Rotterdam zal beginnen om 13:00 uur.

Zomercarnaval RotterdamZomercarnaval groeide in iets meer dan 20 jaar uit van een kleinschalig Antilliaans feestje tot een grootschalig driedaags evenement dat bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten aantrekt. De jaarlijkse Straatparade van Zomercarnaval in Rotterdam wordt door ruim 1 miljoen mensen bezocht.

De Straatparade, het kleurrijke hoogtepunt van Zomercarnaval, vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van juli. De parade begint om 13:00 uur en kronkelt zich een weg door de binnenstad van Rotterdam. Jaarlijks nemen ruim 2000 carnavalsvierders uit Nederland en ver daar buiten deel aan de grootste tropische carnavalsoptocht van het land.

Jaren geleden heeft een enthousiaste groep Antilliaanse carnavalvierders het plan opgevat om in Rotterdam een straatparade te organiseren zoals zij die kennen uit hun eigen land. Niet op de officiële datum voor Carnaval, daar werkt het Nederlandse weer immers niet aan mee, maar ergens in de zomer. Wanneer het niet koud is en de kans klein dat het regent.

Het begon allemaal klein en heel bescheiden, maar het idee sloeg aan. Jaar op jaar groeide het "Antilliaans Zomercarnaval" en ook andere bevolkingsgroepen afkomstig uit allerlei delen van de wereld sloten zich erbij aan. Ieder bracht iets van zichzelf in, iets van de manier waarop in hun eigen land carnaval wordt gevierd. Door dat samengaan van zoveel nationaliteiten kreeg het Zomercarnaval een geheel eigen karakter.

Wie nu deze gebeurtenis meemaakt, weet nauwelijks wat hem overkomt. Een menigte mensen die een veelvoud is van de hele Antilliaanse bevolking op de Antillen én in Nederland bij elkaar opgeteld, viert in de straten van Rotterdam uitbundig feest, danst en geniet van een schitterende optocht en allerlei exotische hapjes die te koop worden aangeboden. De sfeer is feestelijk en ontspannen.

Een evenement in Nederland.