Kwakoe Zomer Festival
Land / gebied: Nederland (Amsterdam)
Soort: Evenement (Festival)
Nederland Het 'Kwakoe Zomer Festival' (ook: Kwaku Summer Festival) wordt sinds 1975 elk jaar tijdens vier weekeinden in juli en augustus gehouden in het Nelson Mandelapark (Amsterdam). Het is van origine een Surinaams festival, maar ontwikkelt zich de laatste jaren tot een multicultureel feest.

Het 'Kwakoe Zomerfestival' is het grootste multiculturele festival in Nederland dat iedere zaterdag en zondag in de maanden juli en augustus gehouden wordt in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. Vier weekenden lang biedt de organisatie een gevarieerd programma aan op het gebied van live muziek, film, muziek, sport, eten, dansen, informatie en ontmoetingen. Ieder jaar heeft het festival een ander thema dat tot uiting komt in muziek, optredens, kunst, literatuur en diverse verkiezingen.

Wat betekent Kwakoe?
In de Afrikaanse traditie is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Zo ook een heleboel Surinamers met een Afrikaanse afkomst.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft, zie hiervoor: Keti Koti (Dag van de Vrijheden). Honderd jaar na dato werd ter herinnering van de afschaffing van de slavernij een standbeeld van een ontketende slaaf onthuld; deze staat symbool voor emancipatie. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.

Geschiedenis
Het festival begon in het jaar 1975 als voetbaltoernooi voor thuisblijvers tijdens de vakantieweken in Amsterdam Zuidoost. Bezoekers van het festival waren hoofdzakelijk bewoners van Amsterdam Zuidoost, waardoor het festival al vanaf het begin een multicultureel karakter had. In de loop der jaren heeft het festival zich ontwikkeld tot de grootste multiculturele manifestatie met circa 1 miljoen bezoekers. Vijftig procent is afkomstig uit Amsterdam en omgeving. De andere helft is afkomstig uit heel Nederland.

Bezoekers zijn hoofdzakelijk afkomstig uit minderheidsgroepen met een sterk Surinaams, Antilliaans en Afrikaans accent. De laatste jaren komt er echter een steeds grotere groep bezoekers uit andere culturen en Nederlanders.

Een festival in Nederland.