Djha nodigt zijn vrienden uit

Djha had vele rijke vrienden en hij zorgde ervoor dat hij elke dag wel voor een feest of een bijeenkomst werd uitgenodigd. Zijn vrienden hadden meer dan genoeg van zijn opdringerigheid en op een avond, toen ze allemaal bijeen waren, besloten ze om hem eens een lesje te leren. Allen hadden ze Djha wel eens uitgenodigd, maar niemand was ooit door Djha uitgenodigd en daar wilden ze verandering in brengen. Ze zorgden ervoor dat ze allemaal bij Djha thuis uitgenodigd werden voor het eten. Djha ging akkoord, maar op één voorwaarde: ieder moest zijn mooiste kleren aantrekken.
Welnu, ze deden wat Djha gezegd had en kwamen allemaal mooi uitgedost bij hem thuis. Bij de ingang had Djha een stapel tassen klaargelegd en voordat ze de kamer binnenmochten, moest iedereen zijn kleren uitdoen. Djha stopte de kleren in de tassen, ging ermee naar de souk (markt) en verkocht alles. Omdat het mooie kleren waren kreeg hij er veel geld voor. Voor het geld deed hij inkopen voor de maaltijd. Hij kocht allerlei heerlijke dingen en daarna ging hij naar huis terug.
Toen ze eenmaal aan tafel zaten zei Djha: Ik heet jullie allen van harte welkom. Jullie zijn mijn gasten en weet wel, dat jullie alleen eten wat jullie toekomt. De vrienden waren blij en hadden veel pret bij het eten. Ze meenden dat Djha er goed aan had gedaan hen uit te nodigen en hun dit heerlijke maal voor te zetten.
Toen ze na het eten wilden weggaan en hun kleren weer wilden aantrekken, merkten ze dat die waren verdwenen. Ze vroegen Djha waar hij hun kleren had gelaten en Djha antwoordde: "Ik heb ze allemaal verkocht. Ik heb jullie gezegd dat jullie alleen zouden eten wat jullie toekomt en wat jullie toekomt zijn jullie kleren."
*   *   *
Samenvatting
Nasreddin Hodja - Djha nodigt zijn vrienden uit. Djha wordt altijd uitgenodigd door zijn rijke vrienden, maar zelf nodigt hij nooit iemand uit. Op het moment dat ze allemaal bij hem komen eten, weet hij op een logische manier zichzelf geld te besparen.
Toelichting
Djha is een beroemd persoon in Marokko. Door zijn onnozele slimheid zet hij mensen op het verkeerde been. Het symphatieke is dat hij dat vaak niet eens uit eigen belang doet. In en zeker ook buiten zijn verhalen is Djha vooral populair bij de 'gewone' mensen. In dit verhaal zijn Djah's woorden onweerlegbaar, zelfs als dat ten koste van (rijke)vrienden gaat.
Verteltraditie van het zuiden en oosten van het middelandse zeegebied. In Marokko is de naam van de hoofdpersoon Djha. In Turkije en de Balkan is de naam van de hoofdpersoon Nasreddin Hodhja. In Egypte is de naam van de hoofdpersoon Goha.
Meer verhalen van Nasreddin Hodja
Bron
“Volksverhalen uit kleurrijk Nederland. List & bedrog. Verhalen over eerlijkheid, gastvrijheid, list en bedrog uit de Chinese, Joodse, Nederlandse, Indiase, Turkse, Surinaamse, Marokkaanse en Indonesische verteltraditie” Lemniscaat, Rotterdam, 1990. ISBN: 90-6069-717